Obavijesti

Tech

Komentari 12

Ljeto je bilo toliko vruće da su se voćke kuhale na stablima

Ljeto je bilo toliko vruće da su se voćke kuhale na stablima
2

Više od 200 ekstremnih vremenskih rekorda srušeno je u Australiji u najtoplijem ljetu od početka mjerenja, a ovo je još jedan primjer posljedica klimatskih promjena

VIDEO

Tijekom australskog ljeta od prosinca do veljače zabilježene su rekordne vrućine i druge razorne klimatološke pojave, objavila je organizacija za okoliš iz Sydneya Climate Council. 

U samo 90 dana zabilježeno je 206 srušenih rekorda širom Australije. 

"Ljeto su obilježili dugi toplinski valovi koji su obuhvatili čitav kontinent, vreli dani, suša na istoku Australije i požari širom Australije", navodi se u izvješću.

Požari su izbili mnogo ranije, trajali su dulje i gorjeli su u područjima koja nisu podložna požarima poput netaknutih prašuma u Tasmaniji i u Queenslandu. Izazvana je nepopravljiva šteta uz snažne oborine i poplave koje su pogodile sjeverni dio Queenslanda krajem siječnja i početkom veljače. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rekordno ljeto bilo je toliko toplo da su se voćke skuhale dok su još bile na drveću, kaže Amanda McKenzie iz Climate Council.

"U Melbourneu na Australian Tennis Open odgađali su se teniski mečevi zbog visokih temperatura".

"Australsko ljeto uobičajeno se povezuje s odmorom: roštiljima na otvorenom i dugim danima na plažama. No temperature koje su dosezale ponegdje 50 stupnjeva Celzija pretvorile su ljeto u tjeskobno godišnje doba", dodaje McKenzie.

Australsko "najljuće ljeto" još je jedan primjer posljedica klimatskih promjena, dodaje ona i poručuje da bi australske vlasti trebale zaštititi ljude prestankom korištenja fosilnih goriva i prelaskom na obnovljive izvore energije.

FILE PHOTO: Sun shines over a high tension power line in an industrial area of Sydney

Rekordno visoke temperature zabilježene su na 87 lokacija, a na 96 zabilježeno je najmanje ljetnih oborina od početka mjerenja.

U glavnom gradu Canberri zabilježeno je dosad najtoplije ljeto s 24 dana u kojima je temperatura bila 35 ili više Celzijevih stupnjeva, što je pet puta više od ljetnog prosjeka. 

Zračna luka u Port Augusti na jugu Australije zabilježila je najvišu temperaturu ovog ljeta koja je dosegnula 49,5 Celzijevih stupnjeva 24. siječnja.

Najviša temperatura u prosincu zabilježena je u Marble Baru na zapadu Australije 27. prosinca kada je izmjereno 49,3 stupnja. Na tom području temperatura iznad 45 stupnjeva Celzija zabilježena je 32 ljetna dana. 

U gradu Townsville u sjevernom Queenslandu tijekom deset dana zabilježeno je 1257 milimetara kiše čime je srušen prethodni rekord za više od  330 mm. 

Prema nacionalnoj meteorološkoj službi prosječna ljetna temperatura bila je 2,14 stupnja Celzija iznad prosjeka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac