Obavijesti

Tech

Komentari 4

Zemljino lice mogu promijeniti opasnosti ispod površine

Zemljino lice mogu promijeniti opasnosti  ispod površine
1

Supervulkani su izazivali velika ledena doba, ali i globalna zatopljenja, a sumporov dioksid uništavao je ozonski omotač. Apokaliptičan scenarij nemoguće je izbjeći

VIDEO

Zadnje globalno zahlađenje bilo je između 1809. i 1919., a 1816. bila je “godina bez ljeta”. Usjevi nisu uspijevali od Kanade do Kine, a samo je u Europi 200.000 ljudi umrlo od gladi. Znanstvenici sa Sveučilišta Južna Dakota otkrili su kako su krivci dvije erupcija supervulkana; jedan je eksplodirao u Indoneziji na planini Tambora, a o erupciji drugog, o kojem nema podataka, dokaze su pronašli u ledu Antarktike. Njihova snaga bila je oko milijun atomskih bombi, a na površinu je provalilo na tone prašine i radioaktivnih elemenata duboko zakopanih u Zemlji. 

Supervulkani su kroz povijest izazivali velika ledena doba, ali i globalna zatopljenja, a sumporov dioksid iz dubina uništavao je ozonski omotač. Ovakav apokaliptičan scenarij nemoguće je izbjeći i ljudima preostaje tek odbrojavanje do smaka svijeta jer se erupcije supervulkana periodički ponavljaju. Primjerice, Yellowstone eruptira svakih 700.000 godina. No opasnosti neće doći samo iz dubine nego i daleko iz svemira. Asteroid 4581 Asclepius, promjera 300 metara, promašio je putanju Zemlje tek za šest sati, a da je udario, Zemlju bi pogodilo malo više od tisuću atomskih bombi. NASA je 1988. pokrenula projekt NEO, koji prati objekte koji bi mogli udariti u Zemlju, a veći su od kilometra. Niti znanstvenici, niti supersile još nemaju rješenje kojim bi uništili asteroide.

Metan iz leda mogao bi brzo zagrijati atmosferu

Zemlja se tijekom povijesti više puta zagrijala. No za razliku od prošlosti, za današnje globalno zatopljenje glavni je krivac čovjek koji otpušta goleme količine stakleničkih plinova. Zbog zagrijavanja znanstvenici se pribojavaju i oslobađanja metana iz leda, a mogao bi brzo zagrijati atmosferu.

Zemlja na udaru marsa, venere i jupitera

Još 1950. ruski znanstvenik Immanuel Velikovsky iznio je ideju kako bi se planeti Sunčeva sustava mogli sudariti. Današnji su znanstvenici pomoću superkompjutora i dokazali njegove pretpostavke, a Zemlja će se naći na udaru Marsa, Venere i Merkura.

Jake solarne baklje prekidaju komunikacije

Sučeve baklje silovite su eksplozije u Sunčevoj atmosferi, čije posljedice osjeća i Zemlja. Posljednja velika eksplozija bila je 1859., a na Zemlji su veliki olujni oblaci paralizirali sav promet i komunikacije. Znanstvenici predviđaju kako sljedeća velika eksplozija prijeti Zemlji sredinom 2013.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo