Tech

Komentari 0

Loši podaci: Hrvatska kaska, nedostaje nam bar 2000 robota

Svjetski ekonomski forum podsjeća na snažan rast potražnje za robotima koji se zasad najviše koriste u Južnoj Koreji, Singapuru, Njemačkoj, Japanu i Danskoj

U pet godina u svijetu je udvostručen broj industrijskih robota, Hrvatska gospodarska komora posljednji je put 2017. godine izbrojila 175 robota u hrvatskoj industriji i gospodarstvu, a njihovo je mišljenje da ih je već tada trebalo biti dvije tisuće, piše u utorak Večernji list.

Svjetski ekonomski forum podsjeća na snažan rast potražnje za robotima koji se zasad najviše koriste u Južnoj Koreji, Singapuru, Njemačkoj, Japanu i Danskoj. Zemlje srednje i istočne Europe također drže korak u automatizaciji i prebacivanje poslova na robote. Automobilskom industrijom krcata Slovačka već ima dva i pol robota na tisuću radnika te je na pola puta da sustigne europskog lidera u robotici Njemačku. Slovenija je također rame uz rame sa Slovačkom, dok se Hrvatska sporo probija i u tom svijetu.

Razlog za hrvatsko kaskanje za automatizacijom jednim dijelom može biti i u tome što nemamo automobilske industrije, gdje je angažirana trećina svih robota u svijetu. No, hrvatski guverner Boris Vujčić, koji često ponavlja da se problemi s nedostatkom radne snage mogu prevladati i  korištenjem robota, ističe da svijet ulazi u treću eru automatizacije, u kojoj će mašine preuzimati pametne poslove i konkurirati ljudskom radu u relevantnim mislećim poslovima. Ta će tranzicija ipak potrajati dok god je ljudski rad jeftiniji od robota.  

 Vujčić očekuje da će se naročitom brzinom automatizirati poslovi prometa, građevinske industrije, prodaje i prevođenja. Razvoj tehnologije također može znatno smanjiti buduće probleme koji proizlaze iz demografskih kretanja za Hrvatsku, čemu se potrebno aktivno posvetiti, mišljenja je guverner. Uzme li se u obzir stanje hrvatskoga gospodarstva s nedostatkom kvalificirane radne snage ili radne snage općenito, robotizacija se može vidjeti kao jedan od načina povećanja produktivnosti, ili čak kao jedini piše u utorak Večernji list.