Tech

Komentari 4

Lov na plagijate: Otkrivat će varalice s dva nova programa

Lov na plagijate: Otkrivat će varalice s dva nova programa

Sveučilišni računski centar Srce objavio je kako su svim javnim visokim učilištima besplatno dostupni program Turnitin i PlagScan za provjeru autentičnosti teksta. Većina ih takve softvere već koristi

Javnim visokim učilištima u Hrvatskoj dostupna su dva softvera za provjeru autentičnosti radova, priopćio je Sveučilišni računski centar (Srce).

Kako javljaju, na prijedlog Srca, uz sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softvere američkog proizvođača Turnitin i njemačkog PlagScan, koji omogućavaju neograničen broj provjera, a javna visoka učilišta prethodno su na temelju svojih potreba odabrala koji softver žele koristiti.

Softveri služe za provjeru autentičnosti studentskih radova, od seminarskih do završnih i doktorskih, a mogu ih koristiti nastavnici, nenastavno osoblje i studenti, u skladu s pravilima i potrebama na visokim učilištima. 

Kako ističu iz Srca, softveri predstavljaju alat koji osigurava kvalitetne podatke o razini autentičnosti teksta, odnosno eventualnog plagiranja, za donošenje konačne odluke o autentičnosti rada.

Fakulteti su obavijest o nabavci softvera dobili još prije božićnih blagdana. Na mnogim fakultetima, kako saznajemo, koriste se slični softveri poput opensource programa koji uspoređuju studentske radove s Wikipedijom. 

Neka sveučilišta već su nabavila softvere, poput onog u Rijeci i Osijeku. Riječko sveučilište je prvo u Hrvatskoj, 2015. uvelo program Turnitin.