Obavijesti

Tech

Komentari 1

Malen kao vaša osobna: Izum studenata locira žrtve potresa

Malen kao vaša osobna: Izum studenata locira žrtve potresa
1

Riječ je o uređaju koji koristi visokofrekventne signale kako bi pomogao u lociranju žrtava nakon prirodne katastrofe, a izumila su ga tri studenata indonezijskog sveučilišta Brawijaya

Veličine je kreditne kartice i otprilike toliko je tanak, ali ako ste nakon potresa ostali zarobljeni pod ruševinama, mogao bi vam spasiti život.

Riječ je o uređaju koji koristi visokofrekventne signale kako bi pomogao u lociranju žrtava nakon prirodne katastrofe, a izumila su ga tri studenata indonezijskog sveučilišta.

Uređaj nazvan "Deoterions" (Detektor međusobno povezanih točaka) reagira na pokrete, čak i tako nezamjetne kao što je lagano disanje, i može ih otkriti na udaljenosti do 10 kilometara.

Prijemnik signala može se priključiti na mobilni telefon ili laptop i radi s aplikacijom dostupnom i na Apple i na Android sustavima, rekli su studenti.

Satrio Wiradinata Riady Boer (23), jedan od studenata, rekao je da je ovaj izum inspiriran potresom jakosti 7,6 Richtera koji je pogodio njegov rodni grad Padang na otoku Sumatri prije 10 godina. U tom je potresu izgubio prijatelja i učitelja, a majka mu je bila ozlijeđena.

- Svašta se može dogoditi ako je netko predugo pod ruševinama. Može se dogoditi da je žrtvama nužna amputacija ruke ili noge ili im nestane kisika - rekao je Boer naglasivši da je to utrka s vremenom.

Tri studenta sa Sveučilišta Brawijaya dobili su patent za svoj prototip koji košta sedam dolara, ali su rekli da žele usavršiti uređaj prije nego što razmisle o tome da ga ponude javnosti.