Obavijesti

Tech

Komentari 1

Mama Ana i sin Mark izrađuju videolekcije za škole o tome kako se radi glazba na računalu

Mama Ana i sin Mark izrađuju videolekcije za škole o tome kako se radi glazba na računalu
3

Mama je profesorica je glazbene kulture, tata organizira radionice za mlade glazbenike, a njihov jedanaestogodišnji sin Mark Maret već je objavio prvi album

VIDEO

Ana Juranović profesorica je glazbene kulture u splitskoj OŠ Žnjan-Pazdigrad, a s 11-godišnjim sinom Markom, vjerojatno najmlađim autorom elektronske glazbe u Hrvatskoj, izrađuje video lekcije o stvaranju glazbe na računalima i snima zaboravljene tradicijske pjesme u suvremenim aranžmanima za nastavu na daljinu.


Nedavno su na poziv Darije Kurtić iz Agencije za odgoj i obrazovanje objavili za projekt "i- nastava" video lekciju "Glazba u digitalnom okruženju" u kojoj, između ostalog, Mark pokazuje vršnjacima kako se stvara glazba u profesionalnim i besplatnim računalnim programima.

Pokretanje videa...

Mark i Ana 01:06

Mark je inače već snimio 10-ak pjesama i video spotova, a glazbu programira u poprilično zahtjevnom programu Ableton Live od svoje osme godine. Njegove pjesme prate i video spotovi, koje također stvara sam, te sve objavljuje na svom YouTube kanalu Mark Maret, naravno kada nema školskih obaveza. Uz komponiranje i snimanje video spotova, Marku je velika strast i snimanje filmova, a uz sve nabrojano, u Glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu ovaj 11-godišnjak uči svirati i klasičnu gitaru.
Dovoljno je reći da je prošle godine na Bandcamp servisu objavio svoj prvi album, kombinaciju trapa i dubstepa koju je on sam nazvao kidstep.

Markove radove svakako provjerite na njegovom YouTube kanalu.

Glazba im je u genima

- Za potrebe nastave na daljinu, svojim učenicima sam počela snimati pojedine pjesmice čiji su notni zapisi u udžbenicima glazbene kulture, no nemaju zvučnih vokalnih primjera i nije ih bilo moguće pronaći na YouTubeu i drugim web servisima. U svome tome mi je najviše pomogao Mark, pa smo zajedno snimili video lekciju za djecu iz cijele Hrvatske - ispričala nam je Markova mama Ana.
Danas profesorica glazbe u splitskoj školi, Ana Juranović pet je godina učila solo pjevanje kod legendarne profesorice Branke Ristić. 
S 13 godina pobijedila je na natjecanju Pjevača amatera u pratnji revijskog orkestra Drage Diklića, a kasnije je nastupala na Večerima francuske šansone i španjolske pjesme, te pjevala u elektro disco bandu Discopath i cabaret sastavu Castro... 

Radionice za mlade glazbenike

Kako bi glazbena obitelj bila potpuna, tu je i tata Mak, već dugi niz godina producent elektronske i cabaret glazbe. Upravo je njegova ideja i bila da sinu Marku nabavi profesionalni glazbeni softver, u želji da igranje igrica na računalu zamijeni nečim kreativnijim. Mark svira i sa sestrom Lornom.
- Tata uz posao u gastro marketingu i novinarstvu, kroz splitsku udrugu Combo organizira radionice za mlade glazbenike koji žele stvarati u muzičkom softveru. Iako su njegovi i Markovi afiniteti u glazbi poprilično različiti, jedan drugog nadopunjuju, svaki u svom glazbenom stilu i području, pojasnila nam je Ana Juranović.

Obrađuju i etno pjesme

Nedavno su u studiju volonterske udruge Combo napravili obradu etno pjesme "Međimurje malo" iz udžbenika Svijet glazbe za 5. razred, poznate iz opere "Dorica pleše" Krste Odaka.  

- Iako se pjesma nalazila u knjizi s oznakom Međimurja što bi je svrstalo u tradicijsku pjesmu, na Facebook grupi Glazbena kultura odmah se razvila polemika oko toga je li pjesma stvarno iz tog kraja, jer su dvojica profesora od tamo tvrdila da nikad nisu čuli za nju. Na kraju sam nakon dana pretraživanja pronašla melodiju Međimurje malo kao dio spomenute opere. Dakle, trudim se približiti djeci gradivo koje je određeno po školskom programu, a zatim ga učiniti što zanimljivijim i suvremenijim sa svojim ukućanima koji su, koliko im radne i školske obaveze dopuste, strastveni kompozitori, producenti i kreativci - dodala je profesorica iz Splita.

Videolekcije izrađuju i Ivan Dečak, Sandra Bagarić...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je za potrebe nastave na daljinu u projektu "i-nastava" otvorilo prostor stručnjacima iz prakse da oblikuju smjernice i sadržaje učenja u formi videolekcija, u svrhu pomoći učiteljima, učenicima i roditeljima. Posebnost videolekcija za nastavne predmete Glazbena kultura i Glazbena umjetnost čini uključivanje brojnih učenika u ulozi izvođača, skladatelja, ali i prezentera pojedinih glazbenih digitalnih alata. 
- U izradu videolekcija su uključeni i glazbenici predstavljajući vlastita zanimanja ili zanimljive fenomene u glazbi. Izdvojimo one najpoznatije poput Lele Kaplowitz, Ivana Dečaka, Sandre Bagarić, Mladena Tarbuka i Tonćija Huljića. Uz sve navedeno, vjerujemo kako smo kroz videolekcije na raznolik, suvremen, interaktivan i nadasve atraktivan pristup povezali glazbu sa svakodnevnim životom učenika te ih dodatno zainteresirali za aktivno bavljenje glazbom, bilo da je riječ samo o uživanju u dobroj glazbi ili o izvođačkim i stvaralačkim aktivnostima - naveo je Tomislav Seletković, koordinator izrade materijala na daljinu za Glazbenu kulturu i Glazbenu umjetnost.
Dodaje kako se često učenici s teškoćama u učenju kroz glazbu, slikanje, ples, glumu i ostale umjetničke aktivnosti otvore, privuku pozornost na sebe na pozitivan način i dodatno povežu s vršnjacima i učiteljima. 
- Ova nadasve humana i socijalizirajuća dimenzija obrazovanja u nastavi na daljinu, u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 je stavljena pred kušnju. Uvriježene, zajedničke aktivnosti poput pjevanja i sviranja sada su stavljene u drugi plan, dok su učitelji i učenici u vrlo kratkom roku, praktički bez prijelaza, zajednički učili koristiti digitalne alate. Današnja generacija učenika „digitalnih urođenika“ ovaj zadatak je spremno prihvatila te su se hrabro okušali u stvaranju multimedijskih uradaka, skladanju i glazbenoj produkciji, montaži i drugim aktivnostima, koje ih sve više približavaju kreativnoj industriji, jednom od najvažnijih zamašnjaka gospodarskoga razvoja danas - istaknuo je Seletković.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto