Tech

Komentari 1

Mama Ana i sin Mark izrađuju videolekcije za škole o tome kako se radi glazba na računalu

Mama Ana i sin Mark izrađuju videolekcije za škole o tome kako se radi glazba na računalu

Mama je profesorica je glazbene kulture, tata organizira radionice za mlade glazbenike, a njihov jedanaestogodišnji sin Mark Maret već je objavio prvi album

Ana Juranović profesorica je glazbene kulture u splitskoj OŠ Žnjan-Pazdigrad, a s 11-godišnjim sinom Markom, vjerojatno najmlađim autorom elektronske glazbe u Hrvatskoj, izrađuje video lekcije o stvaranju glazbe na računalima i snima zaboravljene tradicijske pjesme u suvremenim aranžmanima za nastavu na daljinu.


Nedavno su na poziv Darije Kurtić iz Agencije za odgoj i obrazovanje objavili za projekt "i- nastava" video lekciju "Glazba u digitalnom okruženju" u kojoj, između ostalog, Mark pokazuje vršnjacima kako se stvara glazba u profesionalnim i besplatnim računalnim programima.

Mark je inače već snimio 10-ak pjesama i video spotova, a glazbu programira u poprilično zahtjevnom programu Ableton Live od svoje osme godine. Njegove pjesme prate i video spotovi, koje također stvara sam, te sve objavljuje na svom YouTube kanalu Mark Maret, naravno kada nema školskih obaveza. Uz komponiranje i snimanje video spotova, Marku je velika strast i snimanje filmova, a uz sve nabrojano, u Glazbenoj školi Josip Hatze u Splitu ovaj 11-godišnjak uči svirati i klasičnu gitaru.
Dovoljno je reći da je prošle godine na Bandcamp servisu objavio svoj prvi album, kombinaciju trapa i dubstepa koju je on sam nazvao kidstep.

Markove radove svakako provjerite na njegovom YouTube kanalu.

Glazba im je u genima

- Za potrebe nastave na daljinu, svojim učenicima sam počela snimati pojedine pjesmice čiji su notni zapisi u udžbenicima glazbene kulture, no nemaju zvučnih vokalnih primjera i nije ih bilo moguće pronaći na YouTubeu i drugim web servisima. U svome tome mi je najviše pomogao Mark, pa smo zajedno snimili video lekciju za djecu iz cijele Hrvatske - ispričala nam je Markova mama Ana.
Danas profesorica glazbe u splitskoj školi, Ana Juranović pet je godina učila solo pjevanje kod legendarne profesorice Branke Ristić. 
S 13 godina pobijedila je na natjecanju Pjevača amatera u pratnji revijskog orkestra Drage Diklića, a kasnije je nastupala na Večerima francuske šansone i španjolske pjesme, te pjevala u elektro disco bandu Discopath i cabaret sastavu Castro... 

Radionice za mlade glazbenike

Kako bi glazbena obitelj bila potpuna, tu je i tata Mak, već dugi niz godina producent elektronske i cabaret glazbe. Upravo je njegova ideja i bila da sinu Marku nabavi profesionalni glazbeni softver, u želji da igranje igrica na računalu zamijeni nečim kreativnijim. Mark svira i sa sestrom Lornom.
- Tata uz posao u gastro marketingu i novinarstvu, kroz splitsku udrugu Combo organizira radionice za mlade glazbenike koji žele stvarati u muzičkom softveru. Iako su njegovi i Markovi afiniteti u glazbi poprilično različiti, jedan drugog nadopunjuju, svaki u svom glazbenom stilu i području, pojasnila nam je Ana Juranović.

Obrađuju i etno pjesme

Nedavno su u studiju volonterske udruge Combo napravili obradu etno pjesme "Međimurje malo" iz udžbenika Svijet glazbe za 5. razred, poznate iz opere "Dorica pleše" Krste Odaka.  

- Iako se pjesma nalazila u knjizi s oznakom Međimurja što bi je svrstalo u tradicijsku pjesmu, na Facebook grupi Glazbena kultura odmah se razvila polemika oko toga je li pjesma stvarno iz tog kraja, jer su dvojica profesora od tamo tvrdila da nikad nisu čuli za nju. Na kraju sam nakon dana pretraživanja pronašla melodiju Međimurje malo kao dio spomenute opere. Dakle, trudim se približiti djeci gradivo koje je određeno po školskom programu, a zatim ga učiniti što zanimljivijim i suvremenijim sa svojim ukućanima koji su, koliko im radne i školske obaveze dopuste, strastveni kompozitori, producenti i kreativci - dodala je profesorica iz Splita.

Videolekcije izrađuju i Ivan Dečak, Sandra Bagarić...