Obavijesti

Tech

Komentari 0

Mame u Kanadi prosvjeduju: Zbog online nastave sve nas više gubi posao, otvorite škole

Mame u Kanadi prosvjeduju: Zbog online nastave sve nas više gubi posao, otvorite škole
3

U Kanadi razmatraju hoće li ujesen otvoriti škole u potpunosti. Iako je tamo gdje su već otvorene povećan broj zaraženih, roditelji ne žele nastavu na daljinu jer djeca ne napreduju, a sve više ljudi gubi posao

VIDEO

Iako je mnogim roditeljima u Kanadi, posebice majkama, pao kamen sa srca kad su 1. lipnja nakon više mjeseci školo ponovo otvorene, nije sve tako sjajno. Zbog epidemioloških mjera povratak je bio djelomičan: jedan dan u razredu, ostatak tjedna online nastava. Kako kažu tamošnji roditelji, model je bio neizdrživ, piše Reuters.

- Ako će se najesen u slučaju nove karantene provesti isti model, ne vidim kako ću moći izbjeći svoje radne satnice - zabrinuta je majka 11-godišnjaka April van Ert.

Tamošnje obrazovne vlasti trenutno razrađuju modele za povratak učenika u škole ujesen, a mnogi okruzi planiraju primijeniti mješoviti model kakav je pripremio Vancouver, s nastavom djelomično u razredima, a djelomično uz online nastavu. Takav model razmatra i Grad New York. Ali školska vijeća, sindikati nastavnika, medicinari i roditelji sve se više bune protiv tog modeka, govoreći kako rizik od Covid-19 bolesti ne bi smio pojačati štetu koju djeca već osjećaju zbog karantene. Posljedice se, upozoravaju, već osjećaju na psihofizičkom zdravlju djece, ali i samome obrazovanju.

Osim toga, stručnjaci upozoravaju kako će se djelomičan povratak itekako osjetiti na već nejednakom ekonomskom oporavku, a dodatno će pojačati i nejednakost spolova. Pritom su na većem udaru žene, koje se češće otpušta i smanjuje im se radna satnica zbog krize izazvane koronom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U obiteljima u kojima zarađuje oboje partnera, već se vode sljedeći razgovori: Ako moramo ostati na jednoj plaći, čija će to biti? I vrlo je vjerojatno da će upravo žene češće donijeti odluku da odustanu od posla - kaže Stephania Varalli, izvršna potpredsjednica projekta "Women of influence".

Oko 5,5 milijuna učenika u Canadi ostalo je bez redovnog školovanja nakon zatvaranja škola zbog širenja pandemije u ožujku.
Zbog činjenice da su brojni roditelji morali smanjiti broj radnih sati kako bi s djecom kod kuće radili za školu, kanadski BDP svaki mjesec opada za 0,8%, upozorava tamošnja ekonomska stručnjakinja Vicky Redwood. Žene, koje češće rade u uslužnom sektoru, češće su gubile posao zbog Covida-19 nego muškarci, te im je bilo teže vraćati se na posao zbog situacije s djecom, pokazuju podaci kanadskog statističkog zavoda. Najteže su bile pogođene žene s najnižim primanjima.

Čak i kad se ekonomija pokrenula, brojevi zaposlenih majki sa školskom djecom bio je značajno niži negko prije pandemije, iako je otvaranje dječjih vrtića ponešto poravilo situaciju, navodi se u Reutersovom članku.
- Majke su bile dvostruko pogođene zbog većeg rizika od gubitka posla, te zatvaranja škola i vrtića - kaže profesorica Jennifer Robson s Carleton sveučilišta u Ottawi.

Najgora kriza od Velike depresije

Gubitak primanja jednog od roditelja ima dugoročne posljedice za ekonomiju, posebice dok se Kanada suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije. 

- Roditelji su s pravom nervozni. Važno je da se žene vrate na posao kako bi se pokrenuli motori naše ekonomije - istaknula je ovaj tjedan kanadska ministrica za žene Maryam Monsef.

U Kanadi se raspravlja o različitim modelima koje primjenjuju tamošnje regije. Tako je Quebec otvorio škole uz epidemiološke mjere, maske, dezinfekciju i distancu u svibnju. U istome mjesecu, gotovo 80 posto novih zaposlenja u cijeloj zemlji bilo je upravo u Quebecu.

No ima i negativnih posljedica potpunog otvaranja škola: Samo u prvome tjednu lipnja zabilježeno je 53 pozitivna slučaja među djecom i nastavnicima, objavio je ministar obrazovanja Quebeca. Istovremeno, u Britanskoj Kolumbiji, koja primjenjuje mješovitii model, zabilježili su samo jedan slučaj u cijelome lipnju.

No za mnoge roditelje taj rizik je isplativ. Samohrana majka 6-godišnjaka Ruth Thompson ističe kako joj je dijete bilo previše sati pred ekranom, te da mu je nužno potreban povratak učenju među prijateljima.
- Za mene je jedina opcija potpuni povratak, online ne funkcionira - kaže ona, a mnogi roditelji se slažu, prenosi Reuters.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto