Obavijesti

Tech

Komentari 43

Mars bi 2014. mogao pogoditi komet i promijeniti cijeli planet

Mars bi 2014. mogao pogoditi komet i promijeniti cijeli planet
4

Izgledi za udar kometa su relativno mali, a ako ga pogodi, Mars bi mogao postati topliji i vlažniji. No, to bi utjecalo i na sve misije koje sada proučavaju planet

VIDEO

Astronomi i znanstvenici godinama proučavaju beživotni Mars na koji su poslali razne letjelice. Trenutno se u orbiti nalaze tri satelita, a pustoš Crvenog planeta istražuju roveri Curiosity i Opportunity. No, sljedeće godine, mogli bi istraživati bitno drukčiji svijet. 

- Izgledi su mali, ali ne i zanemarivi da će komet 2013 A1 pogoditi Mars u listopadu sljedeće godine - rekao je Don Yeomans iz NASA-e. Izgledi jesu mali, oko 1:2000, ali to je puno izglednije od udara groma ili pogotka sedmice na lotu. 

Promjer kometa vjerojatno je između 1 i 3 kilometra, a prema Marsu juri brzinom od 56 kilometra u sekundi. Otkrili su ga u siječnju ove godine.

Pogodi li Mars, oslobodit će se energija kao 35 milijuna megatona TNT-a, kaže Yeomans. Usporedbe radi, asteroid koji je 'zbrisao' dinosaure imao je energiju oko 100 milijuna megatona. Ovaj komet vjerojatno je i 80 milijuna puta 'jači' od meteora koji je eksplodirao iznad Čeljabinska u veljači. 

Udar kometa vjerojatno ne bi značio kraj za program NASA-e na Marsu, ali bi ga značajno promijenio, kao i sam planet. Michael Meyer iz NASA-e kaže kako bi ovo bio ogromni klimatski eksperiment.

- Udar bi podigao golemu količinu čestica u atmosferu, a rezultat bi mogao biti topliji i vlažniji Mars od ovog kakav je danas - kaže Meyer. Ono što brine znanstvenike je da bi u takvim uvjetima Opportunity, koji radi na solarni pogon, teško preživio, dok bi Curiosity s nuklearnim reaktorom radio bez problema. Letjelice u orbiti bi također imale problema jer neko vrijeme ne bi mogle vidjeti površinu. 

Znanstvenici ipak kažu da je direktni udar malo vjerojatan, dok je izglednija opcija bliskog prolaska. Posljednje procjene kažu da bi mogao proći na 300.000 km od planeta, a sve letjelice moći će snimiti prolazak kometa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom