Obavijesti

Tech

Komentari 48

'Mars One je prevara, još 100 godina ovo neće biti moguće'

'Mars One je prevara, još 100 godina ovo neće biti moguće'
3

Joseph Roche tvrdi da je planirano osnivanje ljudske kolonije na Marsu, kako sada stvari stoje, nemoguće i da se kandidati za odlazak na Mars biraju netransparentno

VIDEO

Bivši NASA-in istraživač Joseph Roche misiju Mars One, koja predviđa stvaranje prve ljudske kolonije na Marsu u idućem desetljeću, nazvao je velikom prevarom. Roche koji je prijavu za odlazak na Mars ispunio iz znatiželje istaknuo je kako su kandidati za odlazak odabrani netransparentno te da nije bilo 200.000 već 2761 prijavljenih.

- Nakon što ispunite prijavu automatski postajete kandidat, a onda dobivate bodove tijekom selekcijskog procesa. Možete ih dobiti samo ako kupujete robu od Mars One-a ili im donirate novac. Ako vam mediji ponude novac za intervju, organizacija želi 75 posto sredstava - tvrdi Roche.

Upitno šest milijardi dolara

On napominje i da je ispunio upitnik, snimio svoj video, prošao sistematski pregled i riješio kviz preko Skypea. Iako je ušao među prvih 100 odabranih za preseljenje na Mars, Roche nikad nije osobno upoznao nikoga iz organizacije Mars One.

Nisu to jedini problemi koje ima Mars One jer čini se da im je zakazao glavni izvor prihoda. Projekt je, naime, trebao zaraditi šest milijardi dolara od reality showa (život prvih ljudi na Marsu prenosila bi televizija), ali producentska kompanija Endemol, koja je show trebala realizirati, raskinula je ugovor.

Od projekta je, čini se, ruke digao i njegov bivši savjetnik, fizičar Gerard Hooft koji tvrdi da tako nešto na Marsu neće biti moguće realizirati još barem 100 godina.  

Čelnik Mars Onea-a: Možda ćemo kasniti pa što onda?

Reagirajući na optužbe, čelnik Mars One-a Bas Lansdorp rekao je kako o projektu u posljednje vrijeme kola ogroman broj neistinitih informacija:

- Puno kandidata koji su ušli u uži izbor nisu nam uplatili nikakvu donaciju, a isto tako velik je broj onih koji su uplaćivali donacije, a nisu ušli u uži krug. Selekcija kandidata nije povezana s njihovim uplatama, svi koji tvrde suprotno lažu - kaže Lansdorp. 

On je dodao i kako je zaista bila 200.000 prijava te da su u pregovorima s novom produkcijskom kućom oko realizacije prvog reality showa s Marsa.

- Možda ćemo kasniti, pa što onda? Je li zaista veliki grijeh da prvu ljudsku koloniju na Marsu podignemo dvije, četiri, šest pa čak i osam godina nakon najavljenog roka - pita se Lansdrop. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'
APPUCINOO APLIKACIJA

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'

Jedan od ključnih ciljeva Appucinoo aplikacije je omogućiti privatnim korisnicima jednostavniji put do različitih djelatnosti i usluga s njihovog govornog područja, kažu nam osnivači

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti