Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
32 komentara

Matematika opet loša: Jedva su spremni za državnu maturu!

Maturanti u Zagrebu i Varaždinu su zasad najbolje pripremljeni, a u Zadru, Šibeniku i Splitu najlošije, pokazala su probna testiranja državne mature na Visokom učilištu Algebra u kojima je sudjelovalo 3500 učenika

Foto: Angelo Virag
32 komentara

Čak 39 posto maturanata koji su sudjelovali u najvećem probnom testiranju državne mature izjavilo je kako se još nije počelo pripremati za državnu maturu, a njih 42 posto svoju su spremnost za polaganje ocijenili dvojkom (dovoljan), objavilo je Visoko učilište Algebra.

Algebra je krajem siječnja održala svoju tradicionalnu probnu državnu maturu u osam gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu, Šibeniku i Puli, a prijavilo se 3500 maturanata. Rezultati, javljaju iz Algebre nakon analize, pokazuju kako se učenici i dalje muče s matematikom i hrvatskim jezikom, dok iz engleskog jezika pokazuju vidljiv napredak.

Probna matura je pisana po svim pravilima državne mature (osim što se ne piše esej iz hrvatskog jezika), a na nacionalnoj razini najbolji su se pokazali zagrebački učenici. U matematici su svi pokazali najlošije rezultate.

- Uspoređujući rezultate probnih ispita po gradovima u ovom trenutku najbolje su pripremljeni maturanti u Zagrebu i Varaždinu koji su sve ispite riješili iznad prosjeka, a slijede ih maturanti iz Rijeke i Osijeka - kazala je Gorana Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za državnu maturu u Algebri.

Najlošiji prosječni rezultati iz matematike, engleskog i hrvatskog jezika postignuti su u Zadru, Šibeniku i Splitu.

Foto: Algebra

HRVATSKI JEZIK
Maturanti su na osnovnoj (B) razini postigli prosječnu riješenost ispita od 56%, što je nešto lošije nego prošle godine (59%). Na višoj (A) razini ispit su riješili nešto bolje nego lani, uz prosječnu riješenost ispita od 60% (2019.: 57%).  Probni ispit iz hrvatskog na A razini najbolje su napisali maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Osijeku. Najviše poteškoća su imali maturanti u Zadru, gdje je najlošije riješen ispit na osnovnoj razini, i Šibeniku, gdje je postignut najlošiji rezultat na naprednoj razini.
MATEMATIKA
Probni ispit iz matematike ponovno je predstavljao najveću poteškoću za sve maturante. Na osnovnoj, B razini, prosječna je riješenost ispita 39%, jednaka kao i prošle godine; na višoj, A razini, prosječna je riješenost tek neznatno porasla u odnosu na lani pa su maturanti ostvarili rezultat od 40% (2019.: 38%). Probni ispit iz matematike na A razini najbolje su riješili maturanti u Zagrebu, a na B razini maturanti u Varaždinu. Najlošiji prosječni rezultat iz matematike ostvaren je u Šibeniku (matematika B razine) i Splitu (matematika A razine).
ENGLESKI JEZIK
Na ispitu iz engleskog jezika na osnovnoj (B) razini maturanti su ove godine ostvarili postotak riješenosti od 59% (2019.: 52%) dok su na višoj (A) razini ostvarili postotak riješenosti od 76% (2019.: 68%). Najbolji rezultat na obje razine engleskog jezika postigli su maturanti u Zagrebu. Najlošiji rezultat iz engleskog na B razini postigli su zadarski, a na A razini splitski maturanti.

- Uspoređujući rezultate probnih ispita po predmetima vidljivo je da je tek polovica pristupnika riješila ispite iznad prosjeka dok je svega 25% maturanta koji su pristupili probnom ispitu iz matematike na A razini taj ispit riješilo iznad prosjeka - naglasila je Gorana Urukalo Čorkalo, dodajući kako ovakav rezultat nije iznenađujući s obzirom na činjenicu da se prema anketi 39 posto maturanata još nije počelo pripremati za državnu maturu, a 36 posto započelo je s pripremom od početka drugog polugodišta (15 dana prije pisanja probnih ispita).

Zanimljivo je i kako je gotovo polovica maturanata u anketi iskazala da se osjećaju jedva spremni za polaganje državne mature. Najviše maturanata smatra kako su u ovom trenutku spremni ostvariti tek prolazni rezultat. Njih 42 posto svoju spremnost ocjenjuje ocjenom 2, a 39 posto svoju trenutačnu pripremljenost ocjenjuje ocjenom 3; samo 6,5 posto maturanata u ovom se trenutku smatra vrlo dobro ili u potpunosti pripremljenima za ispit državne mature, navodi se u analizi. Također, njih 99 posto ovakva testiranja smatraju korisnima za polaganje državne mature.

- Mišljenja samo kako maturanti imaju dovoljno vremena za pripremu za ispite državne mature. Samo pravovremena i kvalitetna priprema uz kontinuirani rad tijekom cijelog školovanja dovodi do pozitivnog rezultata na državnoj maturi i upisa na željeni fakultet -naglašava Gorana Urukalo Čorkalo.

Foto: Algebra Foto: Algebra Foto: Algebra Foto: Algebra

 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message