Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Materijal koji donosi revoluciju: Vodik uspjeli pretvoriti u metal

Nakon što su ga izložili ekstremno visokom pritisku, većem nego u središtu Zemlje, vodik se pretvorio u metal. Ostane li stabilan, mogao bi donijeti revoluciju u svijet tehnologije

A combination of still photos taken from video shows hydrogen magnified at different stages of compression, from gas form to metallic
Foto: HANDOUT
14 komentara

Znanstvenici s Harvarda tvrde da su uspjeli stvoriti materijal koji nikad dosad nije postojao na Zemlji. 'Moderni alkemičari' su najlakši element, vodik, uspjeli izložiti tolikom pritisku da se pretvorio u metal. Ovaj materijal teoretski bi se mogao koristiti kao iznimno učinkoviti supervodič na sobnoj temperaturi, piše Reuters.

Fizičari Hillard Bell Huntington i Eugene Wigner još su 1935. teoretizirali o izlaganju vodika ekstremnom tlaku i pretvaranju u metal,  a na tome je radilo nekoliko timova. Na Harvardu su napravili sićušnu količinu materijala koji je trenutno vjerojatno najrjeđi i najvredniji na svijetu. 

A combination of still photos taken from video shows hydrogen magnified at different stages of compression, from gas form to metallic | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

Uspije li se ova tehnologija usavršiti kako bi se materijal proizvodio u velikim količinama, on bi mogao donijeti revoluciju u svijet tehnologije. Omogućila bi se izrada ekstremno brzih računala, vozila bi postala puno učinkovitija, a dramatično bi se poboljšao rad svega što ima veze s električnom energijom. Uz to, omogućio bi nam i istraživanje svemira kao nikad prije. 

Maleni uzorak vodika izložili su pritisku od 32,5 milijuna kilograma na 6,5 kvadratnih centimetara, što je veći pritisak nego u središtu Zemlje. Ovakvu silu uspjeli su stvoriti koristeći sintetičke dijamante postavljene jedan nasuprot drugom u uređaju koji se naziva 'dijamantna tlačna ćelija'. Kako bi spriječili pucanje dijamanata, Isaac Silvera i Ranga Dias s Harvarda su razvili poseban proces. 

No, sada treba vidjeti je li ovaj metal stabilan na normalnim tlakovima i temperaturama, što bi ga moglo učiniti iznimno korisnim kao supervodič. Trenutno se taj sićušni uzorak može vidjeti samo kroz te dijamante gdje je zarobljen već tjednima. U sljedećim tjednima znanstvenici planiraju smanjiti pritisak u nadi da će biti točne teorije da bi ovaj metalni vodik trebao ostati stabilan, piše Independent.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message