Obavijesti

Tech

Komentari 3

Matičnim stanicama ublažili posljedice moždanog udara?

Matičnim stanicama ublažili posljedice moždanog udara?
1

Petero pacijenata u studiji je pokazalo znakove blagog oporavka, ali znanstvenici moraju otkriti je li to izravna posljedica terapije. Do lijeka bi moglo proći više godina

VIDEO

Nakon terapije matičnim stanicama kod petero pacijenata, koji su imali moždani udar, znanstvenici su uočili blage znakove poboljšanja. 

Keith Muir sa sveučilišta u Glasgowu za BBC je rekao da su ih iznenadila poboljšanja kod tih pacijenata te da je još prerano reći je li to sve posljedica njihove terapije. U studiji su im u oštećeni dio mozga ubacili matične stanice u nadi da će se pretvoriti u zdravo tkivo ili potaknuti procese kojima će se tijelo samo obnoviti. Svi su stariji od 60 godina te je prošlo šest mjeseci do pet godina od moždanog udara. Nitko od njih ranije nije pokazivao znakove oporavka. 

Među devet pacijenata je i Frank Marsh (80), koji je rekao kako vidi da se može bolje koristiti lijevom rukom. 

- Mogu primiti stvari koje nisam mogao ranije, poput rukohvata u kupaonici. Osjećaj je još slab i teško je koordinirati ruku, ali puno je bolje no ranije - rekao je i dodao da bi se rado vratio sviranju klavira. Njegova supruga dodala je da se nakon moždanog udara stanje nije mijenjalo, ali da ovim zahvatom sada može opet piti kavu, oblačiti se ili držati stvari. 

Muir kaže da oporavak jedno, a pogotovo petero pacijenata, nije očekivan. Kaže kako bi bilo čudno da je sve samo slučaj ili posljedica placebo efekta, što je moguće samo zbog dodatne njege koju pacijenti primaju.

- Sada vidimo da pacijenti mogu micati prstima koji su bili paralizirani nekoliko godina - kaže Muir i dodaje da su neki pacijenti sami hodali po kući, dok im je ranije za to trebala pomoć. 

- Očekivao sam vrlo male promjene, ili da budu kratkotrajne ako ih bude. No, ove promjene traju već neko vrijeme - kaže Muir. 

Ova studija otvara put za nastavak istraživanja kojim će se utvrditi jesu li poboljšanja izravna posljedica terapije, a dokažu li to, još bi moglo proći dosta godina prije no što terapija zaživi u širokoj primjeni. Treća faza će biti potrebna da se vidi za koga je terapija namijenjena i kada je najučinkovitija. Muir je za BBC Radio rekao kako znaju da će neke od stanica preživjeti i pretvoriti se u tkivo, ali i da je značajni dio onoga što su radili pokrenuo procese koji su već bili prisutni u tijelu. Točno što se dogodilo, utvrdit će nastavak istraživanja.

Matične stanice u studiji stvorene su prije 10 godina od jednog uzorka živčanog tkiva iz fetusa. Od tog originalnog uzorka moguće je napraviti koliko god stanica treba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno