Obavijesti

Tech

Komentari 1

Maturanti: Izrađujemo orgulje i sviramo na njima, cajke su out

Maturanti: Izrađujemo orgulje i sviramo na njima, cajke su out
6

Učenici 4. razreda Klasične nadbiskupske gimnazije u Zagrebu i njihovi mlađi kolege sviraju delikatni instrument i čuvaju tradicionalne melodije. Organizirali su i 'anticajkašku zajednicu'

VIDEO

Orgulje su stari instrument koji se na misama u Hrvatskoj koristi još od 1600-ih, no ljudi zaboravljaju na njih. Mi to želimo promijeniti, kaže nam maturant Klasične nadbiskupske gimnazije u Zagrebu Marin Römer (18).

On i još šest njegovih kolega s godine sviraju, a neki od njih su se počeli baviti i izradom ovog delikatnog instrumenta.

- Dosta ih je teško svladati u odnosu na klavir jer su pedale jednako dinamičke kao i tipke. No orgulje mogu oponašati skoro svaki instrument u simfonijskom orkestru - kaže nam Luka Žeželj (18) iz Konjšćine, koji je u sjemenište ušao nakon osnovne škole. Nakon mature, kaže, čeka ga bogoslovija i Katolički bogoslovni fakultet, pa misli kako će mu orgulje ipak ostati dragi hobi. I on, kao i ostali orguljaši iz gimnazije, orgulje je otkrio dolaskom u školu i Sjemenište.

Za Luku su orgulje neizbježan dio liturgije koje misi daju poseban čar, a Marin ih je otkrio došavši u krivo vrijeme na probu zbora.

'Privukle su me vibracije i atmosfera'

- U crkvi sam zatekao svećenika orguljaša kako vježba. Mogao sam osjetiti vibracije, tišinu, povukla me ta atmosfera - kaže Marin, koji orgulje i skladanje pohađa i u glazbenoj školi.

Bruno Vučković iz Vukovara (18), sjemeništarac kod franjevaca, s orguljama se upoznao preuzevši pjevanje i sviranje na misama od starijega kolege. I nije stao samo na tome. Vrlo brzo je počeo izrađivati i svoje modele svirala te orguljaških dijelova. Za svoj životni put odabrao je redovništvo. Nakon mature ući će u isusovački Novicijat, te ga iščekuje daljnje visoko obrazovanje u teologiji, filozofiji, biologiji i fizici. Orgulje će mu, kao i Luki, ostati hobi, no zasad su mu itekako važan dio života.

Bruno je u čudesni svijet ovoga glazbala “uvukao” i kolegu s godine Tonija Odaka (18). Iako on ne svira orgulje, prošao je već nekoliko međunarodnih radionica, poput Ljetne orguljaške škole u Šibeniku.

Pokretanje videa...

01:05

 

'Ne smijemo odustati od Hrvatske'

- Tamo sam razgovarao s predavačima Antom Knešaurekom i Eminom Armanom, zbog kojih se moje zanimanje za orgulje pretvorilo u oduševljenost. Krenuo sam na privatne sate klavira, te upisao tečaj njemačkog. Ovog travnja sam na dva tjedna posjetio i orguljarsku radionicu Laukhuff. To mi je, osim roditelja i same radionice, omogućila i razrednica u dogovoru sa školom - ističe Toni, kojem je želja upisati školu za gradnju orgulja u Ludwigsburgu, prikupiti znanja i iskustva po Europi i nakon 10-15 godina u Imotskom otvoriti vlastitu radionicu.

- Smatram da se od Hrvatske ne smije odustati i osjećam kako želju, tako i dužnost da učinim nešto za kulturu i ekonomsko stanje - kaže Toni.

A koliko je ovim mladim glazbenicima stalo do toga da se što više proširi i njeguje i ova tradicijska crkvena glazba, pokazuje i grupa koju su organizirali na društvenim mrežama - “Anticajkaška zajednica”. Kroz tu se grupu povezuju mladi koje privlači klasična, barokna, romantična glazba. Zajedno odlaze na koncerte i druge događaje koji promoviraju orguljašku glazbu. Mladi orguljaši redovito i nastupaju.

- Važno nam je da orgulje ostanu kao primarni instrument u crkvama, gdje ih je, nažalost, sve više počela zamjenjivati gitara - kaže nam Marin, koji se prihvatio još jednog zahtjevnog posla. Počeo je raditi modernizirani, dopunjeni Hrvatski crkveni kantual. Kako kaže, u crkvama se danas pjeva mnogo pjesama koje se ne nalaze u njemu. Marin se bavi i harmoniziranjem nekih crkvenih pjesama za koje postoje note samo za gitaru. 

- Žao mi je kad vidim kako iz liturgije nestaju i stare hrvatske pjesme koje se uz papinu dozvolu koriste još od 17. stoljeća - ističe maturant koji i svoju budućnost vidi u klasičnoj glazbi, ali mu neće smetati ni ako zasvira u bendu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto