Obavijesti

Tech

Komentari 2

Maturanti s najboljim uspjehom primili nagrade: Ostajemo u Hrvatskoj, trud se isplati

Maturanti s najboljim uspjehom primili nagrade: Ostajemo u Hrvatskoj, trud se isplati
1

Bruna Bakota iz Splita najbolja je maturantica ove generacije. Andrej Nikšić iz Zagreba primio je Nagradu Soljačić, Mato Marjanović iz Pule Nagradu za informatiku, a Dorotea Pešun iz Siska nagradu Anto Žužul

VIDEO

Jako sam se nadala, ali ovo nisam očekivala. Za dobre rezultate na državnoj maturi, uz radi i trud, potrebna je i dobra koncentracija te malo sreće. Te su nijanse zaslužne zašto ovdje danas gledate mene, a ne nekoga od mojih jednako uspješnih kolega. Neizmjerno sam zahvalna svima koji su mi pomogli, prvenstveno škola i nastavnici, sjajni predavači kojima smo mogli pristupiti bez straha. Hvala mojim kolegama i obitelji, a posebno hvala što su me naučili biti čovjek.

Tim se riječima najbolja hrvatska maturantica Bruna Bakota iz III. gimnazije u Splitu, splitskog MIOC-a, obratila okupljenima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na zaista posebnoj svečanosti. Upravo njezinoj generaciji srednju školu obilježio je niz zlosretnih okolnosti, od štrajka nastavnika do korone i online nastave i potresa. Pa ipak, rezultatima nisu bili ništa lošiji od prethodnih generacija.

Zagreb: U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene nagrade najboljim maturantima

Ispiti bez greške

Kao i prethodnih godina, učenicima koji su postigli najbolje rezultate na državnoj maturi, dodjeljuju se priznanja i novčane nagrade u nekoliko kategorija. Ove je godine na svečanost uspio doći i Marin Soljačić, hrvatski znanstvenik i profesor na MIT-u, a koji dodjeljuje Nagradu Soljačić za najbolji rezultat iz matematike i fizike.

Bruna je sa stopostotnom točnošću riješila ispite iz engleskog i kemije, a iz matematike je imala jednu grešku. Zbog toga je s još dva najbolja maturanta, Andrejem Nikšićem iz XV. gimnazije Zagreb, te Matom Marjanovićem iz Gimnazija Pula dobila posebna priznanja Ministarstva.

Andrej Nikšić još je osvojio Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara.

Zagreb: U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene nagrade najboljim maturantima

Mato Marjanović osvojio je Nagradu za informatiku, u iznosu od 5.000 eura, koju dodjeljuje tvrtka S & T Hrvatska.

Zagreb: U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene nagrade najboljim maturantima

Nagradu je dobila i Dorotea Pešun iz Gimnazije Sisak, kojoj je za najbolji rezultat iz hrvatskoga jezika i povijesti dodijeljena Nagrada Ante Žužul u iznosu od 5.000 eura.

'Vi ste stupovi budućnosti'

MZO je još 28 maturanata nagradio s 330 eura, te posebnim priznanjima. Nagrađeni su učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini; ukupno 20 učenika), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite (7 učenika) te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija (1 učenik).

- Izražavam divljenje i poštivanje ovim mladim ljudima. Vi ste stupovi na kojima će se graditi budućnost Hrvatske. Neka vam i ova nagrada bude podsjetnik na sve što možete napraviti - poručio je budućim studentima Marin Soljačić.

'Profesori su se baš trudili da nam pomognu'

U razgovoru s nagrađenim maturantima saznali smo kako svi planiraju nastaviti obrazovanje u Hrvatskoj. Andrej upisuje FER, Bruna PMF, Dorotea pravo u Zagrebu. 

- Namjeravam ostati studirati u Zagrebu na FER-u, a kasnije bih isto ostao u Hrvatskoj. Naša škola ima nudi brojne prilike za odlazak u inozemstvo, no meni je od početka plan bi ostati ovdje, jer mi je malo prezahtjevna ideja napuštanja svih koje poznajem i odlaska u novu sredinu. U srednjoj školi je bilo zahtjevnih perioda, nije bilo lako socijalno se povezati unutar razreda, no drago mi je da smo na kraju srednju školu završili bez maski i uspjeli smo uspjeli doživjeti srednju školu kakva je trebala biti cijelo vrijeme - kazao nam je Andrej.

Dorotea je u svome govoru istaknula kako joj je posebno drago što se nagrađuje i uspjeh u društvenim znanostima, te je novim generacijama poručila kako se ulaganje u znanje itekako isplati.

- Nisam se nešto posebno pripremala za maturu jer smatram da je puno bitnije to srednjoškolsko obrazovanje. Mi smo u školi redovito učili te četiri godine i zadovoljna sam jer su se profesori jako trudili prilagoditi nam se i udovoljiti nekim našim potrebama. Upisala sam Pravni fakultet u Zagrebu, ostajem u društveno-humanističkom području jer to najbolje obuhvaća moje zanimanje za društvo, povijest i politiku - kazala nam je.

'Previše se studija, to je zabrinjavajuće'

Ministar Fuchs pohvalio je maturante, te priznao da je bilo grešaka na maturi.

- Državna matura već čitav niz funkcionira i svake godine se radi na poboljšanjima i sve je bolja. Uvijek će se potkrasti nekakva greška, u ovom slučaju osvrnut ću se na ova dva ili tri pitanja koja su se potkrala. To naravno, nije dobro da se događa i siguran sam da se u budućnosti neće ponavljati. Lani smo imali situaciju s esejom, pa smo nakon što je ciklus zatvoren revidirali Pravilnik, ja vjerujem da će tako biti i ubuduće - istaknuo je, ali i komentirao kako je na fakultetima ostalo previše slobodnih mjesta.

- Svi koji su prošli državnu maturu upisat će se na daljnje visokoškolske institiucije, oko 11.000 mjesta je ostalo nepopunjeno. To je previše. Jednako tako, ostalo je oko 50% nepopunjenih mjesta na javnim veleučilištima i to je za zabrinuti se. Mi smo od samog početka upozoravali i ponavljali da situacija što se tiče studenata i visokog školstva nije dobra, da imamo preveliki broj studentskih programa. Već prošlih godina pokazivali smo da broj studenata pada, a broj zaposlenika izrazito raste. Imamo i apsurdnih primjera, neke institucije imaju više zaposlenih nego studenata. Molio sam i rektore da se pozabave tom temom, da ukinu sve studijske rograme na kojima nema više od 5 studenata, da ne preživljavaju fantomski studijski programi na kojima nema studenata - upozorio je ministar.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju