Tech

Komentari 14

Mazda otkrila novu 'trojku': Ostali vjerni sjajnom konceptu

Mazda otkrila novu 'trojku': Ostali vjerni sjajnom konceptu

Potpuno nova Mazda3 ugledala je svjetlo dana početkom salona u Los Angelesu i slobodno možemo reći da počinje nova era za poznatoga japanskog proizvođača

Prilikom predstavljanja nekoga novog modela, vrlo često se unaprijed prikaže prekrasan koncept automobila koji bi svi željeli, ali nakon toga stigne konačan model koji realno nema previše veze s konceptom. Ali, kod nove 'trojke' ovo nije slučaj. Prošle godine je predstavljen koncept Kai, koji je odlično izgledao, a napokon je stigao i konačan model, koji jednako dobro izgleda, prenosi Auto start.  

Na salonu u Los Angelesu Mazda je predstavila dvije verzije Mazde3 - kompakt i limuzina. Prema konceptu Kai, novi model je zaprimio zreliju interpretaciju dizajna Kodo, koja 'želi' dočarati srž japanske estetike. Iako kompakt i limuzina dijele ime, iz Mazde tvrde kako svaka verzija ima drukčije 'osobnosti', odnosno kompakt predstavlja dinamiku, a limuzina eleganciju.  

- Potpuno nova Mazda3, koju danas predstavljamo, donosi novu eru za Mazdu - rekao je izvršni direktor Akira Marumoto. Izjavio je to s razlogom jer uz model stiže nova arhitektura SkyActiv, koja kupcima pruža izbor između triju vrsta motora. To su Skyactiv-G (benzinski), Skyactiv-D (dizelski) i potpuno novi Skyactiv-X, koji je spoj najboljih stavki benzinskog i dizelskoga motora. 

Mazda ima filozofiju dizajniranja automobila 'oko ljudskoga bića' pa, prema tvornici, ovaj model ima dramatično poboljšane vozačke karakteristike, poput ubrzanja, okretnosti i kočenja. U unutrašnjosti su se počeli primjenjivati još kvalitetniji materijali, a također vas očekuje i jedan od najmodernijih info-tainment sustava. Kao što možete vidjeti na slici ispod, sve je ukomponirano u savršen minimalizam.  

S obzirom na to da je, u 15 godina postojanja modela, prodano više od šest milijuna primjeraka, Mazda smatra kako je upravo ovaj model savršen za pokretanje nove ere. Cijena još nije poznata, ali novu Mazdu3 u Hrvatskoj možemo očekivati tijekom sljedeće godine.