Obavijesti

Tech

Komentari 1

Medijska (ne)pismenost: Svaki četvrti đak žrtva cyberbullinga

Medijska (ne)pismenost: Svaki četvrti đak žrtva cyberbullinga
6

Istraživanje IPSOS pulsa, napravljeno uoči Dana medijske pismenosti koji počinju u utorak, pokazalo je i da je samo 8 posto građana imalo priliku učiti vještine kritičkog sagledavanja medijskog sadržaja

VIDEO

Više od 43 posto roditelja zabrinuto je za djecu zbog korištenja YouTubea, a najviše ih, čak 73%, brine laka dostupnost nasilnih i neprimjerenih sadržaja za djecu.

Rezultati su to istraživanja koje je agencija IPSOS puls provela za Agenciju za elektroničke medije i UNICEF. Tisuću ispitanika starijih od 15 godina, metodom osobnih intervjua ispitivali su kako bi, ususret Danima medijske pismenosti, istražili kakva je medijska pismenost hrvatskih građana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:57

Drugi Dani medijske pismenosti traju od 8. do 12. travnja, a u sklopu manifestacije na konferenciji za medije u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju najavljeno je čak 180 događanja, od radionica, tribina, do edukacija s roditeljima.

- Prvi travanj prigodni je datum za prezentaciju ove manifestacije jer smo nekad na ovaj dan pažljivije čitali novine. Takva pažnja danas, u doba interneta i društvenih mreža, potrebna nam je svakodnevno - naglasio je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

Istraživanje IPSOS pulsa pokazalo je i da je samo 8 posto ispitanika imalo priliku učiti vještine kritičkog sagledavanja medijskog sadržaja.

Zagreb: Najavljeni 2. Dani medijske pismenosti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da se tu ipak ne radi o mlađim i visokoobrazovanim ispitanicima.

- Novi kurikulumi doprinose medijskom opismenjavanju kroz razne predmete i međukurikularne teme. Kad krenemo s novim kurikulumima, ovaj broj će značajno porasti - kazala je ministrica.

Ustvrdila je kako je dodatno obrazovanje o medijima danas potrebnije nego ikada.

- Nije dovoljno biti samo oprezan. Kad, primjerice, vidite rezultate istraživanja sa 105 ispitanika, trebate se zapitati radi li se o reprezentativnom uzorku - objasnila je Divjak.

Istraživači su dokazali i da je gotovo svako četvrto dijete doživjelo nasilje ili govor mržnje na internetu, a gotovo trećina roditelja rijetko ili nikad s djecom ne razgovara o medijima. Ipak, majke to čine češće nego očevi.

Zagreb: Najavljeni 2. Dani medijske pismenosti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek smatra da se platforme za dijeljenje online sadržaja ne smiju smatrati medijima.

- Kod medija imamo urednike i zakone koji kažu što se ne smije objavljivati, dok to kod online platformi nemamo - kaže ministrica.

Učenik Dan Stanić istaknuo je pak da je obrazovanje o medijskim vještinama potrebnije starijoj populaciji.

- Mogu bolje prepoznati lažne vijesti od nekih starijih ljudi jer oni nažalost baš nisu upoznati s tehnologijom - ustvrdio je Stanić.

Zagreb: Najavljeni 2. Dani medijske pismenosti

Zaključio da bi starije generacije putem medija, ali i kroz knjižnice i druge ustanove, mogli steći potrebno iskustvo koje bi im pomoglo u prepoznavanju lažnih vijesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto