Tech

Komentari 1

Međimurci rasturili državnu maturu, najbolji na obje razine u sva tri obavezna predmeta

Međimurci rasturili državnu maturu, najbolji na obje razine u sva tri obavezna predmeta

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u sustavu Školski rudnik potpune podatke o državnoj maturi koju su maturanti i drugi pristupnici polagali ovo ljeto. B razinu matematike gimnazijalci riješili bolje nego A

Međimurje, Grad Zagreb, Varaždinska, te Dubrovačko-neretvanska, županije se u kojima su ove godine postignuti najbolji rezultati na državnoj maturi, pokazuju svježe objavljeni podaci u aplikaciji ŠeR - Školski e-Rudnik (Vol. 3) Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Zanimljivo je pritom da su učenici iz Međimurja najbolje napisali državnu maturu iz sva tri obavezna predmeta, hrvatski jezik, matematika, engleski jezik, i to i na A i B razini. Grad Zagreb je odmah iza Međimurja, a razlike su u minimalne.

Gledajući podatke za gradove i općine, A razinu mature najbolje su riješili maturanti u Labinu, Bakru, Buju, te Omišu. 

Gledano po školama, daleko je najbolja zagrebačka XV. gimnazija, MIOC, a slijede Glazbena škola Karlovac i zagrebačka Gimnazija Tituša Brezovačkog. Na začelju su zagrebačka Privatna gimnazija i Turističko-ugostiteljska škola Jure Kuprešak, te Industrijsko-obrtnička škola Virovitica.

Prosjek ocjena u obaveznim predmetima uglavnom se vrti oko trojke, iz engleskog jezika četvorke, a gimnazijalci imaju značajno bolje ocjene od učenika iz strukovnih škola. Zanimljivo je i kako su učenici gimnazija bolje napisali matematiku na B razini, s prosječnom ocjenom 3,69 (A razina je 3,20, a kod strukovnjaka 2,20). 

I ove je godine vidljiv trend boljih ocjena kod gimnazijalaca, kako tijekom cijelog srednjoškolskog školovanja, tako i na samoj maturi. Gimnazijalci u većem postotku biraju i ispite razine A. Posebno je zanimljiva usporedba prosjeka ocjena na kraju osnovne škole, te potom na kraju srednje, te na državnoj maturi. Visoka proječna četvorka na kraju osmog razreda do mature padne i ispod trojke. Posebno je zabrinjavajući pad ocjena iz matematike.

 

Troje učenika završilo je neki od predmeta zadnjeg razreda s dvojkom, a potom na državnoj maturi dobilo peticu iz tog predmeta. Peticu na sva tri obavezna predmeta A razine dobilo je 219 učenika, a njih 147 na državnoj maturi je palo iz predmeta iz kojeg su na kraju srednje imali pet.

Francuski najbolji od izbornih

Od izbornih predmeta, najviše učenika, 6075, polagalo je fiziku, s prosječnom ocjenom 2,37. Slijede biologija, politika i gospodarstvo, kemija, psihologija, te informatika, a prosjek za sve ove predmete je trojka. Najbolje ocjene od izbornih predmeta postigli su učenici koji su polagali francuski jezik (4,14), a najlošije oni koji su polagali sociologiju (1,59).

FER-ovci imaju najbolji prosjek na maturi

U 2020./2021., od ukupno 26.253 učenika koji su završili srednju i položili maturu (gledajući oba roka mature), njih 19.173 upisalo je visoko učilište (73,03%). Iz Zagrebačke županije dolazi najveći postotak učenika koji su upisali neko visoko učilište (80,27%). Slijede Zagreb pa Međimurska. Poredak te tri županije bio je identičan i prošle godine.

Gledajući sa strane fakulteta, najbolje ocjene u 4. razredu srednje škole imali su studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, pa Medicinski fakultet Zagreb, Stomatološki fakultet, Medicinski fakultet Split… poredak, otprilike kao i svake godine.

Najbolji prosjek na maturi imaju studenti FER-a (prvenstveno zbog prosjeka iz Matematike). Slijede Farmaceutsko-biokemijski, Edukacijsko-rehabilitacijski, te Medicinski fakultet u Zagrebu.