Obavijesti

Tech

Komentari 5

Megadron srušio Guinnessov rekord: Ponio čak 61 kg tereta

Megadron srušio Guinnessov rekord: Ponio čak 61 kg tereta
2

Riječ je o posebnom dronu koji je spojen od cijelog niza dronova i ima ukupno 48 propelera. Ovakvi dronovi mogli bi naći praktičnu primjenu u spasilačkim misijama

VIDEO

Dronovi su lani bili tehnološki hit, a nastavit će istim ritmom i u ovoj godini. Jedan višeslojni dron prozvan Megakopter ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda za podignuti najteži teret dosad u kategoriji multikoptera. Megakopter je u zrak ponio teret od čak 61 kilogram.

Riječ je o posebnom dronu koji je spojen od cijelog niza dronova i ima ukupno čak 48 propelera što stvara i buku poput velikog roja pčela.

Dizajner Megakoptera je Henning Pederson i studenti Sveučilišta Oslo u Norveškoj. Trebalo im je 18 mjeseci da izgrade tu grdosiju.

- Da bi se teret proglasio 'podignutim' najniži dio tereta je trebao biti uzdignut na visinu od preko jednog metra u periodu od najmanje 30 sekundi - izvijestila je Rachel Swatman za Guinnessovu knjigu rekorda.

VIDEO

 

Ovakvi dronovi mogli bi naći praktičnu primjenu u spasilačkim misijama i dostavama ugroženim područjima. Imaju dovoljno energije za puno dulji let, nego obični dronovi s četiri ili osam propelera. Većina običnih dronova ne može letjeti bez prestanka dulje od 20 minuta.

 

Megakopter je legalno registriran da smije podići teret od čak 150 kilograma, ali nije poznato koliko dugo može uzdignuti takav teret i koliko visoko od tla.

 

Prije nekoliko mjeseci dronovi su također ušli u Guinnessovu knjigu rekorda - zahvaljujući uspjehu Intela - tada je čak 100 dronova uzletjelo u sinkroniziranom letu i izvelo Beethovenu Petu simfoniju emitirajući pritom raskošan light show. Tada je oboren rekord u najvećem broju letjelica koje su bile u usporednom uzlijetanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Otkrijte koliko je često vaše prezime u Hrvatskoj i svijetu
IMPRESIVNA STRANICA

Otkrijte koliko je često vaše prezime u Hrvatskoj i svijetu

Najčešće prezime na svijetu, Wang, dolazi iz Kine, a nosi ga čak 76 milijuna ljudi. Kako bi provjerili na kojem se mjestu nalazi vaše prezime pomoći će vam ove stranice

Uz ovaj maleni gadget imat ćete puno brži Wi-Fi u stanu
VIDEO

Uz ovaj maleni gadget imat ćete puno brži Wi-Fi u stanu

Rijetki su oni koji imaju idealnu situaciju s Wi-Fi signalom i u gotovo cijeloj kući jednako dobar signal. Pojačivači bežičnog signala mogu pomoći u tome da popravite kvalitetu Wi-Fi
U dirljivom videu za Dan žena Google slavi žene budućnosti
POGLED U BUDUĆNOST

U dirljivom videu za Dan žena Google slavi žene budućnosti

Kako bi obilježili Dan žena, Google je više od 300 žena pitao o njihovim željama i snovima. U sjajnom videu tako govore o plesu, davanju glasa onima koji ne mogu pričati...