Tech

Komentari 1

Mentor najboljih hrvatskih informatičara: Donosili smo zlata i kad su sve zaustavili

Mentor najboljih hrvatskih informatičara: Donosili smo zlata i kad su sve zaustavili

Nikola Dmitrović, nastavnik informatike u zagrebačkoj XV. gimnaziji, popularnom MIOC-u, za 24sata piše kako su njegovi učenici postigli vrhunske rezultate i zašto je važno raditi s darovitom djecom

Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah, Patrick Pavić i Pavel Kliska, učenici zagrebačke XV. gimnazije, članovi su hrvatske olimpijske informatičke reprezentacije koja je ove godine postigla dosad neviđene međunarodne uspjehe. Njihov, ali i mentor brojnih drugih vrhunskih učenika, poput Ilije Srpaka, prof. savjetnik Nikola Dmitrović, prigodno za novogodišnji specijal Obrazovanje u 24sata piše o uzbudljivoj godini koja je iza njih. Ni izolacija, niti online nastava nisu ih spriječile da nastave s vrhunskim rezultatima.

NIkola Dmitrović, prof. savjetnik:

'Moramo učenicima omogućiti da razmjenjuju ideje'

Budućnost će 2020. godinu pamtiti kao jednu od gorih u ljudskoj povijesti, a hrvatska natjecateljska informatika kao jednu od boljih. Nakon devet godina ponovno je osvojena zlatna medalja na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Dvije zlatne, pet srebrnih i četiri brončane medalje osvojene su na tri međunarodne informatičke olimpijade znanja u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Tomu trebamo dodati ukupnu pojedinačnu pobjedu i osvojene dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na otvorenom prvenstvu Rumunjske te dvije zlatne medalje na 5. Međunarodnoj olimpijadi metropola koje su osvojene krajem godine. 
Početak godine nije obećavao ništa od ovoga. Zbog pandemije korona virusa sva se nastava preselila u online svijet, zaustavljene su pripreme za natjecanja, domaća natjecanja su otkazana, a olimpijade znanja nitko više nije spominjao. Činilo se da je, između ostalog, završilo i doba u kojem su se naši učenici uspješno bavili informatikom i zbog toga putovali po svijetu. U srpnju se vratila nada kada je Hrvatski savez informatičara poštujući tada važeće epidemiološke mjere uspio organizirati izbor seniorskog i juniorskog tima za nastup na online olimpijadama znanja koje su se u distribuiranom formatu održale krajem kolovoza i u rujnu. U listopadu je online održano otkazano Državno natjecanje, a krajem godine dva već spomenuta online međunarodna informatička natjecanja.
Pandemija je promjenila naše živote. Promijenio se i način rada s darovitim učenicima natjecateljima. Pripreme smo preselili u online svijet gdje putem videokonferencijskih alata radimo s učenicima. Znamo da ništa ne može zamijeniti pripreme na kojima učenici i mentori uživo zajedno rade, razmjenjuju ideje i rješavaju probleme, ali kako je online način rada trenutno jedini način rada moramo tako. Obveza mentora je da učenicima omoguće najbolje uvjete rada i organiziraju nastupe na sada online natjecanjima. To nikad nije bilo lako, a sada je postalo još teže. Međutim, odustajanje nije opcija jer učenici i dalje žele dobiti dodatno znanje i imaju ga pravo pokazati na domaćoj i međunarodnoj sceni.