Tech

Komentari 10

Međunarodni je dan kave: Oni žele mijenjati kako je pijemo

Međunarodni je dan kave: Oni žele mijenjati kako je pijemo

Omiljeno piće mnogih napokon je dobilo i svoj Međunarodni dan, a kako bi ga obilježili odabrali smo najzanimljivije "kava" projekte s crowdfunding stranica

Mnogima je teško zamisliti početak dana bez šalice kave. Ovaj popularni napitak napokon je dobio i svoju službenu obljetnicu - Međunarodni dan kave. Mnogi događaji vezani za kavu dosad su se obilježavali u rujnu, no u ožujku prošle godine Međunarodna organizacija za kavu odlučila je da će se prvi službeni Međunarodni dan kave obilježiti na današnji dan. Službena proslava bit će u Milanu kao dio Expo-a 2015.

Kava je popularna u mnogim zemljama diljem svijeta. Ova biljka potječe iz Etiopije, a naziv „caffa“ došao je od pokrajine u kojoj su najviše spravljali „čaj“ od prženog zrna. Prvi dokazi ispijanja kave potječu iz 15. stoljeća. U Jemenu su pronađeni tragovi kave za koju se vjeruje da je korištena u vjerskim obredima.

Danas je Brazil najveći proizvođač kave, a procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 50 % stanovništva redovito pije kavu.

Kako bi proslavili dan nekima najdražeg napitka, izabrali smo nekoliko projekta s poznatih crowdfunding stranica koji žele ispijanje kave učiniti modernijim i drugačijim.

Go Cubes: Chewable Coffee

Ovaj simpatični trio iz San Francisca već je imao uspješne projekte na Indiegogu, a sada su odlučili „predstaviti budućnost kave“. Njihova ideja je da kava uvijek mora biti dostupna, a rješenje za to je da kavu pretvore u gumene kavene kockice. 

Slično kao i gumeni bomboni, Go Cubes možete nositi u torbici ili džepu te ih pojesti kad god osjetite potrebu za kavom. Ove kockice kave napravljene su od pravih zrna kave, a u mjesec dana ovaj projekt je prikupio 85 % iznosa potrebnog za proizvodnju.

c2cup

c2cup je termosica napravljena od kave. Ukratko, pijete kavu iz šalice napravljene od kave. Šalica je napravljena od biorazgradivog materijala, a ekipa koja stoji iza ovog projekta prikupila je većinu sredstava potrebnih za proizvodnju.

The Coffee Coat

Iza ovog projekta stoji Sean Popp koji za sebe kaže da je osoba koja često prolijeva kavu po sebi. Odlučio je tome stati na kraj i pomoći ostalima koji imaju isti problem. Coffee Coat je takozvani kaputić za kavu koji možete nositi sa sobom i staviti ga na čašu kada naručite kavu za van. Kaputić skuplja kavu koja bi se inače prosula po vašoj majici ili košulji.