Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Mičemo se sa začelja, država ulaže u škole: 506 mil. kn više

U svim školama: Projekt reforme školstva zvan ‘Škola za život’ od iduće jeseni ide u sve škole, a za njega je osigurano 130 milijuna kuna, što je rast od 96 milijuna kuna

6 komentara

S 4,7 posto BDP-a, koliko je, prema podacima iz 2015. godine, ulagala u obrazovanje, Hrvatska se nalazila na samom začelju Europe. Prema ulaganjima u školstvo do sada smo bili na 20. mjestu u Europskoj uniji, pokazuju podaci OECD-a.

Lošiji od nas bili su Španjolska, Bugarska, Italija, Irska i Rumunjska. Međutim, prema novom prijedlogu državnog proračuna, mogli bismo učiniti korak naprijed. Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećao se za 506 milijuna kuna, što je povećanje za 3,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Projekt reforme školstva zvan “Škola za život” od iduće jeseni ide u sve škole, a za njega je osigurano 130 milijuna kuna, što je rast od 96 milijuna. Ministrica Blaženka Divjak često je isticala kako je vrijeme da dođe kraj uravnilovki jer “ne mogu oni koji se trude dobivati isto kao i oni koji se ne trude”. Prvi put Hrvatska uvodi nagrađivanje učitelja, za što je ministarstvo spremilo 26 milijuna kuna. Kako će taj novac biti raspoređen, saznat ćemo nakon što donesu pravilnik o napredovanju i nagrađivanju učitelja, koji je trenutačno u izradi. Hrvatska iduće godine postaje i pridružena članica Europskog laboratorija za fiziku čestica.

Za članstvo u najvećem svjetskom istraživačkom laboratoriju osigurali smo 6,5 milijuna kuna. Našim bi znanstvenicima članstvo u CERN-u trebalo pomoći da pokrenu nova, dosad im nedostupna, istraživanja. Povećava se i ulaganje u visoko obrazovanje. U programske ugovore sa sveučilištima ministarstvo planira uložiti 414,5 mil. kuna, za što kažu da je rast od 92,5 milijuna.

Međutim, prvi put programski ugovori financirat će se na temelju rezultata, što bi sveučilišta trebalo prisiliti da novac ulože u pospješivanje znanstvenih rezultata, ali i kvalitetu obrazovnog procesa.

Proteklih godina bilo je i problema s plaćanjem prijevoza nastavnicima, koji često rade i izvan mjesta stanovanja. Ministarstvo je za javni međumjesni prijevoz zaposlenika u školama zbog toga odlučilo uložiti 337 milijuna kuna, što je 45 milijuna kuna više. Koliko smo se pomaknuli na ljestvici ulaganja, znat ćemo tek 2020., kad bude poznat BDP za 2019. godinu.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message