Tech

Komentari 1

Mini mamuti 'zapeli' na Kreti, rasli su samo do metar visine

Mini mamuti 'zapeli' na Kreti, rasli su samo do metar visine

Mamuti su na Kretu vjerojatno došli prije 3,5 milijuna godina. Za njihovo smanjivanje vjerojatno su zaslužni manjak hrane ili nedostatak grabežljivaca na otoku

Najmanji mamuti koji su ikada postojali živjeli su prije više milijuna godina na grčkom otoku Kreti. Odrasli mamuti bili su visoki oko metar, što je slično današnjim mladuncima slonova. 

Ostatke mamuta našli su prije više od stotinu godina, no znanstvenici se nisu mogli dogovoriti je li to bio mamut ili drevna vrsta slona. Nove analize zuba otkrile su kako je životinja ipak bliža mamutu.

Paleontolozi Victoria Herride i Adrian Lister iz Povijesnog muzeja u Londonu objavili su istraživanje u kojem navode da je patuljasti rast evolucijski odgovor na život na otoku. Vjeruje se da je za ovaj evolucijski fenomen zaslužan manjak hrane ili nedostatak grabežljivaca. 

- Naše otkriće pokazuje da je ovdje bila ekstremna otočna patuljastost zbog čega su nastali najmanji mamuti ikad - kaže Herridge, prenosi BBC.

Znanstvenici su analizirali zube koje je 1904. godine našla Dorothea Bate, a naknadnim analizama otkrili su da se radi o vrsti koja je dobila ime Mammuthus creticus.

Na otok su vjerojatno došli prije 3,5 milijuna godina.