Obavijesti

Tech

Komentari 80

Misija je uspjela: Čovječanstvo je uspjelo sletjeti na - komet!

Misija je uspjela: Čovječanstvo je uspjelo sletjeti na -  komet!
12

To je prvi puta u povijesti da je robot sletio na površinu kometa. Komet će možda dati odgovore o nastanku našeg sunčevog sustava, pa tako i života na Zemlji...

VIDEO

Prije više od 10 godina, svemirska letjelica Rosetta napustila je Zemlju i započela dug i samotan put prema velikoj kugli leda i stijena. To p utovanje od čak 500 milijuna kilometara od Zemlje napokon je završilo danas , javlja Gizmodo .

Oko 17 sati Rosettina sonda Philae , veličine jedne perilice rublja, uspjela se spustiti na površinu kometa imena 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

To je prvi puta u povijesti da je robot kojeg su napravili ljudi, sletio na površinu kometa . Inače, ova misija je vrijedna čak 10 milijardi kuna.

VIDEO

Sonda je sletjela, ali nije ispalila harpune za 'sidrenje'

Iako se prvo pisalo da je Philae aktivirala sve sustave koji su sondu pričvrstili za komet, čini se da ipak ima nekakvih problema. Naime, iako je sonda uspjela sletjeti, te je u izvrsnom stanju, ipak nije ispalila harpune koji su je trebali 'usidriti' za komet . Trenutno se istražuje zašto se harpuni nisu aktivirali.

Mnogi se pitaju zašto se potrošilo toliko novca i godina na istraživanje komada stijena i leda. Pa, ovaj komet bi trebao dati neke fundamentalne odgovore, te rasvijetliti nastanak našeg sunčevog sustava, a samim time i nastanak života na Zemlji .

Hoćemo li dobiti odgovor kako je nastao život na Zemlji?

- Ova je misija značajna zato što se dosad nitko nije spustio na neki komet. Na njemu će sonda Philae tražiti vodu i organske tvari. Tako će znanstvenici možda doznati kako je nastao život na Zemlji - rekao je astronom Korado Korlević za 24sata .

Prije nego su se Sunce i planeti formirali, naš sunčev sustav bio je oblak plina i prašine, a kometi upravo potječu od takvih oblaka. Sonda Philae je opremljena s hrpom instrumenata koji bi trebali pomoći u otkrivanju sadržaja kometa.

Sonda Philae bit će na kometu sve do kolovoza 2015. godine

Philae će istraživati površinu kometa sve do kolovoza 2015. godine, kada će komet biti najbliže Suncu, i kada se očekuje da će se polagano rastopiti i nestati.

Današnji dan je za Rosettu kraj jednog dugog putovanja, ali i početak jednog drugog.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija