Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Mislite da namjerno usporavaju vaš iPhone? Test otkrio istinu

Mnogi imaju osjećaj kako njihov telefon radi sporije s novijim verzijama Appleova iOS-a i da je sve dio plana kojim nas žele natjerati da kupimo novi uređaj. Testovi su sada pokazali pravo stanje stvari

Reuters
Foto: Reuters
22 komentara

Oni namjerno usporavaju moj stari iPhone kako bi me natjerali da kupim novi. 

Ovo je tvrdnja ili osjećaj koji se često provlači u raspravama i nakon izlazaka novih verzija Appleovog operacijskog sustava uoči dolaska novog telefona. Naši stari telefoni izgledaju odjednom tromije, aplikacije se sporije otvaraju i sve izgleda kao dio Appleove zavjere. 

Istina je da je većina toga u našim glavama, barem po podacima Futuremarka, kompanije poznate po benchmark testovima. Ova je kompanija prikupila stotine tisuća testova Appleovih telefona (od iPhonea 5S do iPhonea 7) i to s različitim verzijama operacijskog sustava, od iOS 9 do iOS 11. Podatke su prikupljali od travnja prošle godine i napravili presjek performansi telefona i grafičkog čipa. Ono što su utvrdili je da je telefon jednako brz kao i kad je kupljen. 

Foto: Futuremark

Kako navode, grafički čip iPhonea 5S radio je jednako od iOS-a 9 do 11 uz manje varijacije koje spadaju u očekivanje. Jednako je pouzdane performanse pružao i procesor, što im pokazuje da novi softver nije imao negativni utjecaj na performanse. 

Kod iPhonea 6, 6S i 7 rezultati su bili slični. Grafičke performanse su bile iste, dok je procesor bilježio blagi pad s novim verzijama iOS-a. 

No, nekoliko je faktora koji utječu na percepciju sporijeg rada uređaja. Novi softver može dodati nove mogućnosti koje zahtijevaju više resursa i procesorske snage. Isto tako, aplikacije s novim verzijama imaju više mogućnosti i računaju na puno više snage novih telefona te na starijim uređajima ne rade tako glatko.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message