Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Mladima moramo dokazati da ima smisla ostati u Hrvatskoj

Irena Bašić Štefanić iz Raiffeisen banke kaže kako je važno je stalno pratiti promjene. Mladi danas traže od banaka nešto sasvim novo i mi se tome moramo prilagođavati, te neprestano učiti, ističe ona

Foto: dreamstime
12 komentara

Zašto je neophodno mijenjati način podučavanja i što čini najuspješnije obrazovne sustave, razgovaralo se 12. studenog u Obrtničkoj komori Zagreb na 4. konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska".
I ovom konferencijom promovirali smo obrazovanje jer smatramo da je to temelj kvalitetnog društva i zdravije budućnosti za sve nas. 
U panelu “Možemo li postati Singapur? Najbolji hrvatski poslodavci budućnosti”, razgovali smo o izazovima današnjeg modernog poslovnog svijeta, te o tome koliko hrvatski obrazovni sustav priprema mlade na ono što ih očekuje u poslovnom životu.

Zagreb: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, panel "Možemo li postati Singapur" | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Irena Bašić Štefanić, direktorica upravljanja ljudskim potencijalima RBA, rekla je da banke tinejdžerima uopće nisu zanimljive.


- Vidimo velike promjene. Prosječnom korisniku je svaki bankovni proizvod na kraju isti. Mladi ljudi od banaka danas traže nešto sasvim novo. Zanima ih banka na mobilnom uređaju i banka koja im je brzo dostupna. Kad sam došla raditi u RBA ključne su bile komunikacijske vještine, a danas, uz to, trebamo i STEM, ali i razne druge vještine - ispričala je Bašić Štefanić. 
Bašić Štefanić iz RBA istaknula je da nam je potrebno više optimizma.
- Ljudima moramo pokazati da ima smisla ostati u Hrvatskoj - kaže direktorica Bašić Štefanić. 

Zagreb: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, panel "Možemo li postati Singapur" | Autor: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

'Sami educiramo svoje zaposlenike'

Prodekan i osnivač Visoke škole za financijski menadžment RRiF dr. sc. Vlado Brkanić uvjeren je da Hrvatska ne može postati Singapur.
- Sveučilište je magla, teorija i daleko je od prakse. U našim školama nema biznisa. U Hrvatskoj nitko ne želi biti računovođa. I dok sveučilišta dobivaju novac od države, privatne škole, koje imaju bolje programe, moraju naplaćivati školarine. Država ni trebala dijeliti vaučere kako bi studenti sami mogli izabrati gdje će studirati - smatra prodekan. 
U Plivi, kaže Petrovac Šikić, na obrazovanje gledaju samo kao na platformu.
- Ne znamo kako će u budućnosti izgledati tehnologija pa radimo na educiranju vlastitih zaposlenika. Znanje je najvažnije - poručila je direktorica.

Zagreb: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, panel "Možemo li postati Singapur" | Autor: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL


Šikić smatra da su nam potrebna porezna rasterećenja i plaćanje smještaja jer bismo time potaknuli demografsku politiku. 
Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta zaključila je kako je, također, nužno razviti kvalitetno partnerstvo između ključnih dionika ukoliko želimo kvalitetno strukovno obrazovanje, visokoškolsko obrazovanje pa i cjeloživotno učenje.
- Samo sinergijskim djelovanjem svih dionika - resornih ministarstava, strukovnih komora, pružateljima obrazovanja i poduzetnika, kao i usmjerenošću na ostvarivanje zajedničkih ciljeva, možemo osigurati poduzimanje konkretnih i relevantnih mjera koje mogu unaprijediti obrazovni sustav.


Konferenciju “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” organiziraju 24sata i partneri: RBA, Podravka, Pliva, INA, Coca-Cola, Visoka škola za financijski management RRiF i Obrtnička komora Zagreb.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message