Obavijesti

Tech

Komentari 2

Moćan bas u mini pakiranju: Isprobali smo Sonos Sub mini

Moćan bas u mini pakiranju: Isprobali smo Sonos Sub mini
11

Sonos Sub mini stigao je nakon niza godina čekanja i nudi dobar subwoofer za one kojima je veliki Sub preskup, ali i premoćan za standardne prostorije. No, daleko od toga da je i ovaj povoljan

VIDEO

Subwoofer u mini pakiranju već je nekoliko godina bio na vrhu liste korisnika Sonosovih zvučnika. Jer, realno, Sonos nije jeftina igra i ako si htio upotpuniti sustav kućnog kina, veliki Sub je bio ozbiljan trošak. A kad se spominju godine, Sonos Sub je predstavljen prije 10 godina, a sad je u trećoj generaciji. Tek ove jeseni je Sonos napokon ponudio Sub Mini, dodatak svojem audio sustavu koji su snagom i pakiranjem namijenili relativno manjim prostorijama i svojim manjim sustavima. No, naglašavam relativno manjim, jer tijekom nekoliko dana korištenja u mojoj dnevnoj sobi od 15 kvadrata, Mini Sub nikad nije djelovao kao da je odradio svoje ili da je na granici onog što može isporučiti. 

S druge strane, veći Sub, kojeg sam imao prilike isprobati zajedno s Arc soundbarom prava je grdosija koja doslovno trese prozore i unutarnje organe.

Sonos Sub Mini moćnim basom izbit će vam i kune iz novčanika
Sonos Sub Mini moćnim basom izbit će vam i kune iz novčanika

U Sonosu ističu kako mini Subom ciljaju korisnike njihovog najmanjeg soundbara Raya ili nešto moćnijeg Beama, no može se lako upariti i sa njihovim Sonos One i One SL zvučnicima, a podržani su i Ikeini zvučnici nastali u suradnji sa Sonosom. To sve otvara razne kombinacije pa i slaganje 5.1 sustava.

Sub mini je visok 30 cm i težak 6,3 kilograma i trebat ćete se ipak potruditi da mu nađete dovoljno mjesta, no u svakom je slučaju daleko kompaktniji od ogromnog Suba. Za razliku od njega koji izgleda kao kućište računala, ovaj cilindar je daleko elegantniji, a jako mi se sviđa i što je matiran (moj je bio u crnoj varijanti). 


Samo postavljanje je iznimno jednostavno. Sve što trebate napraviti je naći mjesto za Sub, uključiti ga u struju i otvoriti aplikaciju koja će vas obavijestiti o zvučniku, a potom trebate telefon približiti Subu da bi prebacili Wi-Fi podatke i ostale informacije koje Sonos treba da se svi zvučnici upare.

A lap sa svakim Sonos zvučnikom, tu morate pričekati na ažuriranje zvučnika.

Ono što još možete birati je i hoćete li zvučnik smjestiti u neki sustav koji ste već postavili, ako imate više zvučnika. Kad smo uparili Sub mini, on je na sebe preuzeo niske tonove, dok zvučnik (u mom slučaju Beam) obrađuje srednje i visoke tonove. E sad, ako ste sretnik koji ima iPhone, možete koristiti i opciju Trueplay pa dodatno kalibrirati zvučnike unutar vaše prostorije. Zbog prevelikog broja Android uređaja i različitih mikrofona, ta opcija je samo na iOS uređajima.

Isprobali smo Ray: Najmanji i najpovoljniji Sonos soundbar
Isprobali smo Ray: Najmanji i najpovoljniji Sonos soundbar

U samoj aplikaciji možete još pojačati i smanjiti razinu basa, uključiti noćni režim pa će i količina baseva biti smanjena i to je otprilike to. Ja sam tijekom cijelog korištenja imao malo iznad ‘nule’, odnosno početne postavke. 

Kao i kod većeg Suba, dvostruki driveri od 6 inča u svom kućištu su okrenuta prema unutra i to jedan prema drugome kako bi se stvorio učinak poništavanja sile koji neutralizira distorziju. U praksi to znači da zvučnik izbacuje moćan bas, ali samo kućište neće vibrirati. Odnosno, na Sub možete ostaviti čašu vode koja će ostati mirna usprkos dubokim tonovima koje zvučnik izbacuje.

A tih dubokih tonova ima jako puno. Sub mini je scenama u serijama i filmovima dao ‘masu’ i sve zvuči puno bogatije, poput brojnih scena borbi u Marvelovim akcijskim filmovima, ali i buke u fantastičnoj sceni potjere iz najnovijeg Batmana i prolaska kroz crvotočinu u Interstellaru. 

Soundbar Beam zvuči jako dobro sam po sebi, ali u raznim pjesmama Sub mini mu je dao puno bogatiji zvuk, što se jako dobro osjeti i već pri nižoj razini glasnoće. Nemate doživljaj kao da nešto radi, ali bas se osjeti, a to se jako dobro čuje recimo u Going Down South The Black Keysa ili u Hideaway Kiesze. No, In the air tonight Genesisa je apsolutni gušt slušati i svaki put se vratiti na bubnjarski dio Phila Collinsa.

Kod igara je dojam dodatno naglašen. Zahvaljujući Subu, u Fifi 23 svaki udarac loptom je dodatno naglašen, a i igra ima fantastičan soundtrack pa je pravi gušt slušati taj izbor glazbe. Zvuk raznih automobilskih motora u Gran Turismu 7 također je dodatno izražen i svaka od jurilica zvuči moćnije u ovakvom aranžmanu.

Ukratko, čini mi se da je Sub mini jako dobra mjera, iako je prilično skupa, za nekog tko želi postojeći Sonos sustav nadograditi moćnim basom. U prosječnom stanu ili kući, ovo će podići glazbenu sliku, a nisam imao prilike vidjeti kako se Sub mini ponaša u nekim velikim prostorima i koliko se izgubi njegova snaga u tim uvjetima, zbog čega u Sonosu misle da bi tada Sub bio bolji izbor. S druge strane, treba uzeti u obzir i da se za njegovu cijenu (3799 kuna) može naći jako dobrih soundbarova sa subwooferom i podrškom za Dolby Atmos, a i sam Sub mini košta praktično kao i Beam.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti