Obavijesti

Tech

Komentari 0

Isprobali smo Ray: Najmanji i najpovoljniji Sonos soundbar

Isprobali smo Ray: Najmanji i najpovoljniji Sonos soundbar
8

Maleni soundbar iz Sonosa oduševit će bogatim zvukom iz kompaktnog kućišta, ali računajte na to da nema Dolby Atmos i HDMI, već se spaja preko optičkog kabela na TV kako bi podigao razinu zvuka

VIDEO

Nakon Arca i Beama, Sonos je svoju liniju soundbarova proširio Rayem, njihovim najpovoljnijim, ali i najmanjim soundbarom, koji smo isprobali proteklih nekoliko tjedana u različitim scenarijima. I uvjerili se da za ovu cijenu treba pristati na određene kompromise u odnosu na Beam, ali i da je ovo fantastičan zvučnik koji uvodi ljude u Sonosov svijet multiroom zvučnika koji surađuju kroz wireless mrežu te podižu običan zvuk iz televizora na neku sasvim novu razinu. Jer, činjenica je da televizori prilično često imaju zvučnike koji vas neće očarati. 

Sonos Ray je njihov najmanji soundbar, glasovni sustav zvuči kao Gus iz Breaking Bada
Sonos Ray je njihov najmanji soundbar, glasovni sustav zvuči kao Gus iz Breaking Bada

Sonos ovim zvučnikom cilja upravo na te ljude koji žele svoj televizor nadograditi bogatijim zvukom, odnosno kako bi u filmovima i serijama čuli upravo one zvukove koje običan zvučnik televizora ne može producirati. Kao što me svojim dimenzijama i bogatstvom zvuka impresionirao moćniji Beam, tako i ovaj Ray iznenađuje količinom zvuka, basom i detaljima u filmovima ili igrama. 

No tu dolazimo i do nekoliko frustrirajućih nedostataka. Ray nema 3,5mm konektor, ali ni HDMI ARC konektor, već se na televizor spaja preko optičkog kabela koji dolazi sa zvučnikom, što znači da će raditi na svakom televizoru, ali tu dolazimo do problema s upravljanjem. Daljinski upravljači određenih brendova televizora moći će se koristiti i za Ray, neke ćete morati naučiti kroz aplikaciju i potom isključiti zvuk na vašem televizoru, a ja sa svojim TCL televizorom to nisam uspio. Daljinski i Sonos nisu htjeli surađivati, no Sonos aplikacija nudi jednostavno stišavanje i pojačavanje zvuka, ali i dodatne kontrole zvuka, a samo postavljanje u aplikaciji je iznimno jednostavno. Ray nema ni Dolby Atmos, a za sličnu cijenu mogu se kupiti i zvučnici koji to nude, ali i subwoofer, no obično su dosta veći.

Ono što je kod Sonosa fantastično je upravljanje glazbom i povezanim uređajima. Ray radi kao svaki Sonos wireless zvučnik pa sam tako u svom slučaju u jedan sustav upario Ray i IKEA Smyfonisk okvire za slike i dobio još bogatiju glazbenu sliku (podržava PCM, Dolby Digital 5.1 i DTS Digital Surround). Glazbu na njega možete puštati kroz Spotify, a sam Sonos uz svojoj aplikaciji podržava praktično sve zamislive izvore zvuka.

Rayev dizajn prati ostale zvučnike, a ispod te plastične mreže nalaze se dvije bas-srednjetonske jedinice i dva visokotonca, a iz Sonosa ističu posebno dizajnirane valovode koji projiciraju zvuk od zida do zida, a napredna obrada precizno pozicionira elemente u cijeloj prostoriji. Tu je, navode, novi sustav bas refleksa s vlastitim dizajnom koji bi trebao isporučiti niske tonove sa savršeno odmjerenim basom, dok prilagođena akustika precizno usklađuje srednje i visoke frekvencije. Naravno, cilj ovakve izrade je da u konačnici imate bolji prostorni dojam zvuka koji možete još preciznije podesiti uz Trueplay kako biste stvorili idealno iskustvo slušanja za svaku prostoriju. Sonosov Speech Enhancement osigurava veću jasnoću govora, dok Night Sound smanjuje intenzitet glasnih efekata tako da ne ometate nikoga kod kuće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.