Obavijesti

Tech

Komentari 3

Mogu li znanstvenici umjetnim putem proizvesti olujne kiše?

Mogu li znanstvenici umjetnim putem proizvesti olujne kiše?
1

Švicarska kompanija tvrdi da su prošle godine u pustinji kod Abu Dhabija stvorili 50 kišnih oluja prošle godine, a kineski gradovi posvađali su se zbog "krađe" kiše

VIDEO

Prvi pokusi u kojima su američki znanstvenici pokušali na umjetan način proizvesti kišu započeli su za vrijeme Vijetnamskog rata 1966. Ideja je bila jednostavna, uz pomoć zrakoplova u oblake ubaciti jodide srebra čiji bi električni naboj povukao kapljice vode iz oblaka. Koncentrirane kapljice bi tada postale teške pa bi pale u obliku kiše. Operacija nazvana "Popaj" trebala je vijetnamsku linije opskrbe pretvoriti u živo blato, što bi onemogućilo komuniste u njihovom napretku. 

Taj su vojni projekti započeli isti matematički geniji koji su bili zaduženi za izradu atomske bombe bačene na Hiroshimu i Nagasaki. Glavni je cilj bio prouzročiti poplave u Sovjetskom savezu kako bi uništili njihove usjeve žita, te velike poplave koje će uništiti ruske gradove. Iako su u program uložena velika novčana sredstva, no nije postigao željene rezultate. Na avione koji su trebali potaknuti kišu 1972. iznad Sjeverne Dakote u SAD-u neki farmeri su čak i pucali, a rezultat akcije su bile velike poplave na tom području.

Tko je ukrao kišu?

Četiri desetljeća kasnije, ista ideja s kontroverznijm rezultatima još je uvijek aktualna. Švicarska kompanija tvrde da su "posijali" preko 50 kišnih oluja na području iznad pustinja Abu Dhabi prošle godine. Njihovi znanstvenici se služe mrežom tornjeva koji nabijaju zrak elektricitetom uz pomoć električne energije. Tako ioniziraju zrak i potiču kišu da pada. Tako je 2004.godine izbila svađa između dva kineska grada Pingdingshan i Zhoukou u pokrajini Henan koju je pogodila teška suša. Meteorolozi u Pingdingshanu bombardirali su oblake sprejem s česticama jodida srebra. Nekoliko sati nakon toga u gradu je pala kiša, a stanovnici Zhoukoua su ih optužili da su ima "ukrali"kišu.

- Uvjeren sam da tehnologija ioniziranja ima velike šanse za uspjeh - smatra profesor Peter Wilder sa Sveučilišta tehnologije u Münchenu.

No neki znanstvenici osporavaju mogućnost proizvodnje umjetne kiše, te smatraju da čak i kad do nje dođe, taj rezultat ima više veze sa srećom nego s bilo čime drugim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'
APPUCINOO APLIKACIJA

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'

Jedan od ključnih ciljeva Appucinoo aplikacije je omogućiti privatnim korisnicima jednostavniji put do različitih djelatnosti i usluga s njihovog govornog područja, kažu nam osnivači

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice
100 PREDAVANJA U DVA DANA

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice

Najveći interes posjetitelja očekuje se za tri keynote predavanja osnivača globalno najuspješnijih IT kompanija iz Hrvatske, Srbije i BiH: Infobipa, Nordeusa i NSofta, odnosno Izabela Jelenića, Branka Milutinovića i Igora Krezića.
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti