Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

'Moramo učiniti nešto, Zemlja će postati užarena kao Venera'

Slavni fizičar Stephen Hawking u svojoj novoj emisiji upozorio je na moguću sudbinu Zemlje, ne stavimo li pod kontrolu globalno zagrijavanje.

Foto: Pixsell/Pixabay

Nastavi li se ovakvo globalno zagrijavanje, Zemlja će postati nepodnošljivo vruć planet, upozorio je fizičar Stephen Hawking. On je u novoj epizodi svoje serije 'Favourite places' (Najdraža mjesta) rekao da bi, bez rezanja emisija stakleničkih plinova, Zemlja mogla izgledati kao Venera na kojoj su temperature i 460 stupnjeva.

Drugi planet od Sunčeva sustava prije četiri milijarde godina bio je puno sličniji Zemlji, pojašnjava NASA. Život je na tom planetu možda bio moguć oko dvije milijarde godina s vodom na površini i temperaturama sličnim onima na Zemlji. Međutim, gomilanje stakleničkih plinova u atmosferi je spalilo oceane i pretvorilo Veneru u užarenu kuglu s vjetrovima koji pušu 300 km/h.

Foto: NASA Venera nekad s tekućom vodom i opustošena Venera danas

Fizičar je u emisiji virtualno posjetio Veneru za koju kaže da je primjer nekontroliranog gomilanja stakleničkih plinova, što bi se moglo dogoditi i na Zemlji, piše Daily Mail.

- Sljedeći put kad sretnete nekog tko ne vjeruje u klimatske promjene, recite mu da posjeti Veneru. Ja ću mu platiti put - rekao je fizičar koji je slične usporedbe Venere i Zemlje iznio i ranije. 

U.S. President Donald Trump gives a thumbs-up to reporters as he boards Air Force One for travel to Palm Beach from Joint Base Andrews | Autor: CARLOS BARRIA Foto: CARLOS BARRIA

On je napadao i Donalda Trumpa zbog povlačenja SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi. Inače, Trump je u srijedu rekao kako bi se SAD u načelu mogle vratiti u Pariški klimatski sporazum, ali nije dao nikakav konkretan znak da on planira nešto takvo. 

- Iskreno, ovo je dogovor s kojim nemam nikakav problem, ali imam problem s onim što je potpisano, jer su, kao i inače, potpisali loš dogovor - rekao je Trump na konferenciji. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message