Tech

Komentari 223

'Moraš ih skupiti sve': Pikachu ušao i u Zagrebačku katedralu

'Moraš ih skupiti sve': Pikachu ušao i u Zagrebačku katedralu

Prije tjedan dana besplatna mobilna igra Pokemon Go stigla je na tržište i zaludila milijune diljem svijeta. Nikad prije mobilna aplikacija nije doživjela takav uspjeh

Pokemoni su nekad bili rezervirani za klince 90-ih godina, a danas ti isti klinci, koji već imaju djecu, mijenjaju svoju dnevnu rutinu, ustaju ranije, idu dužim putem do posla kako bi lovili Pokemone. Nostalgija je prevladala i oni su ponovno “oživjeli”.

Prije tjedan dana besplatna mobilna igra Pokemon Go stigla je na tržište i zaludila milijune diljem svijeta. Nikad prije mobilna aplikacija nije doživjela takav uspjeh, pa se vlasti u nekoliko američkih saveznih država hvataju za glavu i mole igrače da pripaze dok igraju jer su zbog nepažnje već uzrokovali nekoliko prometnih nesreća. Igra koju već danima obožavatelji igraju i u Hrvatskoj zarazna je jer koristi proširenu stvarnost.

Globalni fenomen

Kad otvori kameru tijekom igranja, igrač vidi Pokemone u stvarnom svijetu. Kao i u nekadašnoj igri, cilj je uloviti što više Pokemona, hodajući okolo naokolo jer se igra koristi kartom grada u kojem se igrač nalazi.

- Tehnologija ovdje stvarno ispunjava svoju svrhu i nije korištena samo da se kaže da je tu. Nije isto loviti Pokemone u naslonjaču i vani na zraku. Iskustvo je potpuno drukčije - kaže nam Andrej Levenski iz Grupacije za računalne igre.

Nije bezopasno

Dr. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče, objašnjava kako postoji mogućnost da mladi postanu ovisni, ali da za većinu igrača koji traže samo zabavu nema ozbiljnije opasnosti.

- Roditelji su se žalili i zamjerali djeci što su pred kompjutorom umjesto da se vani igraju. Pa eto, sad su bar vani i aktivni su. Samo treba biti umjeren. Većina igrača ovu igru doživljava kao sjajnu zabavu i neće imati nikakve posljedice. No oni s emocionalnim poteškoćama su u opasnosti. Jer oni se neće zabaviti nego će kod njih ovisnost razviti depresiju - kaže nam dr. Bagarić.

U prvih tjedan dana od lansiranja samo u SAD-u zabilježeno je više od 21 milijun igrača. A oni mogu biti apsolutno bilo gdje, u bilo kojoj ustanovi, na trgovima, u muzejima, crkvama i katedralama, u vašoj kući. Pa ako vam netko pokuca na vrata s mobitelom u ruci, nemojte se iznenaditi. Tako su iz Psihijatrijske klinike Vrapče objavili da im ljudi odjednom ulaze u dvorište pa su shvatili da love Pokemone. Osim zabave, kroz igru se može i svašta naučiti.

- Genijalna je baš zato što te tjera da se krećeš, a i prikazuje ti zanimljive informacije o znamenitostima oko kojih se krećeš - kaže nam igračica Hanna Kos. A cijela ludnica krenula je kao prvoaprilska šala Googlea prije dvije godine. Tad su ljudima nudili posao, ali uz uvjet da do kraja dana moraju uloviti 150 Pokemona. Sakrili su ih unutar Googleovih karata, no ljudima se cijela ideja iznimno svidjela.