Obavijesti

Tech

Komentari 43

Mozak svinje održali na životu van tijela: 'Je li bila svjesna?'

Tim znanstvenika s Yalea uspio je vratiti cirkulaciju u mozgove svinja kojima su glave odrezane od tijela, i na taj način održali su organ živim još nekoliko sati

VIDEO

Tim znanstvenika s uglednog Sveučilišta Yale na čijem je čelu hrvatski znanstvenik dr. Nenad Šestan uspjeli su u zanimljivom i kontroverznom eksperimentu: vratili su cirkulaciju u mozgove svinja kojima su glave odrezane od tijela, i na taj način održali su organ živim još nekoliko sati, piše BBC.

Je li mozak svjestan situacije?

Cilj ovog eksperimenta je pronaći način za učinkovito proučavanje ljudskog mozga u svrhu medicinskih istraživanja. Iako nema dokaza da su životinje bile svjesne situacije, jedan dio znanstvene zajednice izrazio je zabrinutost da je u svinjskom mozgu ipak preostala određena razina svijesti.

Osmislili su 'protezu za mozak' koja može poboljšati pamćenje
Osmislili su 'protezu za mozak' koja može poboljšati pamćenje

Detalji studije predstavljeni su na sastanku u Nacionalnom Institutu Zdravlja u gradu Bethesda u Marylandu, na kojem se raspravljalo o etičnosti metoda istraživanja mozga.

Profesor Šestan je objasnio kako je njegov tim proveo eksperiment na više od 100 svinjskih mozgova te da su tijekom eksperimenta otkrili da mogu vratiti cirkulaciju korištenjem sustava pumpi, grijača i vrećica s umjetnom krvlju. 

Novi pristup liječenja

Na taj način uspjeli su održati stanice mozga životinje na životu, a mozak živim i do 36 sati. Prema izvješću istraživanja, mozgovi svinja nisu pokazali nikakvu električnu aktivnost mozga, linija koja pokazuje moždanu aktivnost bila je ravna, slično kao kod ljudi koji su u komi. 

- Životinje nisu bile svjesne ničega, u to sam prilično siguran - kazao je prof. Šestan na sastanku. 

Profesor Šestan je istaknuo da su rezultati intrigantni jer kada bi se takva istraživanja mogla ponoviti na ljudskom mozgu, znanstvenici bi mogli daleko učinkovitije testirati nove tretmane liječenja neuroloških poremećaja. 

Kao iz SF-a: Rade na metodi kojom bi suzbili neželjene misli
Kao iz SF-a: Rade na metodi kojom bi suzbili neželjene misli

Potrebno donošenje etičkih smjernica

U pogledu etičkih dvojbi kod takvih istraživanja, profesor Šestan je i sam ukazao na potencijalnu etičku problematiku. U to spada i razmatranje postoji li bilo kakva razina svijesti u dekapitiranim mozgovima i ako da treba li im se pružiti određeni oblik specijalne zaštite, pa sve do toga treba li i smije li ova tehnika biti korištena za produljenje života - transplantiranjem mozgova u druga tijela. 

U komentaru objavljenom ovoga tjedna u Journal Nature, profesor Šestan i tim od 15 vodećih američkih neuroznanstvenika zatražili su donošenje regulative koja će ima dati smjernice u daljnjem radu. Znanstvenici ističu potrebu razvoja metoda mjerenja svijesti i postavljanja jasnih granica i regulativa za daljnja istraživanja. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način