Obavijesti

Tech

Komentari 7

Musk širi svemirski internet: Lansirao je 60 novih satelita

Musk širi svemirski internet: Lansirao je 60 novih satelita
2

"Starlink" bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije 'online', posebice u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalima ponudili konkurentnu alternativu

VIDEO

Američka privatna tehnološka tvrtka SpaceX u ponedjeljak je u svemir lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internetsku vezu za korisnike diljem svijeta.

Raketa Falcon 9, lansirana iz Cape Canaverala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Misija, četvrta po redu i poznata kao "Starlink", ima za cilj postaviti "sazviježđe" satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. svibnja. 

Kompanija Elona Muska planira postaviti gotovo 12.000 "Starlink" satelita u orbitu. Taj bi se broj, kako prenosi dpa, mogao popeti i do 40.000 satelita koji će po isteku vijeka trajanja izgorjeti u Zemljinoj atmosferi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Starlink" bi trebao omogućiti dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije 'online', posebice u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Svaki satelit teži oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.

SpaceX će početi pružati "Starlink" internetsku uslugu 2020. korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.

Inače, ovo je bio i već četvrti let za Falcon 9 raketu koja se još jednom uspješno spustila na platformu u moru te bi mogla biti spremna i za novi let.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle