Tech

Komentari 1

Muzej Ferdinand Budicki svoje automobile izložio i u Skradinu

Muzej Ferdinand Budicki svoje automobile izložio i u Skradinu

Želja Muzeja je postati središnje mjesto okupljanja i druženja hrvatskih klubova starododobnih automobila i motora, a poseban naglasak stavit će na izvanškolsku nastavu,

Nakon pet godina djelovanja u Zagrebu muzej automobila Ferdinand Budicki otvora svoj postav i u Skradinu u sklopu Muzeja povijesnih vozila i industrijske baštine Scardona park. Kako navode iz Muzeja, ovo će biti značajno za Dalmaciju i Skradin jer osim izlaganja fundusa koji čine starodobni automobili, motori, bicikli, fotografije, artefakati i memorabilije, muzej organizira mnogobrojne tematske izložbe, predavanja i tribine, projekcije filmova, tehničke radionice i restauracije, te druge manifestacije koje su povezane s predstavljanjem, učenjem i promoviranjem 120 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.

Dodaju i kako je ovo potpuno novi pogled na grad Skradin i Šibenik, Dalmaciju i Hrvatsku koja je od samih početaka motorizacije bila dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka. Želja im je postati središnje mjesto okupljanja i druženja hrvatskih klubova starododobnih automobila i motora, a poseban naglasak stavit će na izvanškolsku nastavu, odnosno dolazak učenika osnovnih i srednjih škola. Cilj im je revitalizirati premalo poznati dio gradske i nacionalne povijesti, te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima; prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i ličnosti zaslužne za transformaciju društva iz mirovanja u gibanje, iz makadama u asfalt, te konjskih zaprega u novo motorizirano doba.