Obavijesti

Tech

Komentari 0

Na Global Game Jamu u Novskoj napravili igru za samo 48 sati: Pobjednici osvojili 1500 eura

Na Global Game Jamu u Novskoj napravili igru za samo 48 sati: Pobjednici osvojili 1500 eura
5

Pobjednici natjecanja napravili su videoigru pod nazivom „No Need For Speed“ koja je imala i najbolji gameplay natjecanja, dok su pobjednici srednjoškolskog uzrasta napravili videoigru „Zagorje Simulator“

VIDEO

Global Game Jam 2024. u Novskoj u organizaciji Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 i Hrvatske udruge izrađivača videoigara HU-IZ-VI okupio je više od 80 natjecatelja. Borili su se u 19 timova kako bi osvojili bogate nagrade. Natjecatelji su stigli iz cijele Hrvatske, a u sportskoj dvorani u Novskoj dočekao ih je veliki organizacijski tim te brojni zabavni sadržaji.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je: Make Me Laugh (nasmij me). Natjecanje je završilo u nedjelju u 17 sati kada su predstavili završene radove pred žirijem. Njihove 'brzopotezne'  videoigre ocijenio je žiri u sastavu Kristijan Škarica (Gepek, Coeto i Degenerika), Mladen Bošnjak (Misfit Village), Daniela Spasovska (MAGDA), Vedran Klanac (Ocean Media) te Dominik Cvetkovski (ANIQ). Osim najbolje videoigre, ocjenjivao se i najbolji gameplay, grafika, ali i najbolja prezentacija završenih radova.

Pobjednici koji su osvojili 1.500 eura te PlayStation 5 Bundle i šest mjeseci pretplate na VIDI sadržaje, napravili su videoigru pod nazivom „No Need For Speed“ koja je imala i najbolji gameplay natjecanja, dok su pobjednici srednjoškolskog uzrasta nagrađeni opremom brenda WhiteShark i pretplatom na VIDI sadržaje, napravili videoigru pod nazivom „Zagorje Simulator“.

U odrasloj kategoriji nagrađene su i videoigre „Širok Šor“ (2. mjesto i najbolja grafika), te „Eggstinction“ (3. mjesto). U srednjoškolskoj kategoriji „Eggmageddon“ osvojio je 2. mjesto, a videoigra „Z.O.O.“ 3. mjesto. Videoigra „ Comic's Sons“ osvojila je nagradu za najbolju prezentaciju. Nagrade odraslim kategorijama dijelile su Maja Fistrić iz A1 Hrvatska d.o.o., Andreja Šeperac i Ivana Matanović iz regionalnog koordinatora SMŽ, dok je srednjoškolske nagrade dijelio tim WhiteSharka.

- Ponosni smo biti dijelom Global Game Jam priče u kojoj će ljubitelji gejminga predstaviti svoje vještine i ideje te time dodatno doprinijeti osnaživanju ove industrije. Podrška ovom projektu nastavak je uspješne suradnje A1 Hrvatska i PISMO inkubatora powered by A1, koja se temelji na zajedničkoj viziji gejming ekosustava kao prostora usavršavanja znanja i vještina mladih te razvoja vrhunskih ideja na odgovoran način. Te su vrijednosti implementirane u sve naše projekte, od kojih bih posebno istaknula Reboot InfoGamer powered by A1, A1 Adria League te platformu #BoljiOnline kojom educiramo javnost o odgovornom ponašanju u online svijetu i potičemo fair-play - izjavila je priliko dodjele nagrada Maja Fistrić, stručnjakinja za korporativno komuniciranje u A1 Hrvatska.

Poznati gaming inflencer Anril čestitao je pobjednicima i istaknuo kako brend WhiteSharka uvijek rado podržava mlade gamedevelopere, te da kreiraju opremu upravo po njihovoj mjeri kao i mjeri igrača videoigara. S tim ciljem nastao je i najlakši miš u Europi - Graphene koji ovih dana dolazi u prodaju, a težak je samo 47 g, a našao se u rukama pobjedničkog tima.

Gaming magazin, Reboot, također je prvoplasirane ekipe nagradio s Indie paketom za dvije osobe za  Reboot Develop Blue 2024 konferenciju. Dok je Coeto prvoplasirane ekipe nagradio s besplatnim trogodišnjim pristupom platformi, a sve ostale sudionike s godinom dana besplatnog pristupa!

Također, sponzori ovogodišnjeg natjecanja su i Monster Energy, Coca – Cola, PC play te Hrvatski audiovizualni centar. Uz organizatore tu je i niz partnera koji su pomogli u organizaciji, a to su komunalno poduzeće Novokom, Srednja škola Novska, Grad Novska, Razvojna agencija SIMORA, Regionalni koordinator SMŽ, Sisačko-moslavačka županija.

- Ovaj gamedev događaj, popraćen je s 48 sati umrežavanja znanja, novih poznanstava, testiranja izdržljivosti, zabave, kreativnosti i druženja… Nama je ovo peta organizacija ovakvog natjecanja, a već danas počinjemo planirati iduće izdanje.“, poručili su iz inkubatora PISMO i udruge HU-IZ-VI središta hrvatske gaming industrije.

Natjecatelji sudjelovali u radionici stop govoru mržnje

Otvorenje natjecanja vodila je Iris Pilipović koja je predstavila sve uključene u organizaciju te pozdravila okupljene u ime inkubatora PISMO powered by A1. Pozdravne riječi uputili su i Dominik Cvetkovski  iz udruge HU-IZ-VI, Andreja Šeperac,  u ime javne ustanove Regionalnog koordinatora SMŽ i Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RE, zamjenik gradonačelnice Novske Siniša Kesić, Benjamin Noah Maričak iz Hrvatskog audiovizualnog centra, Maja Fistrić iz A1 Hrvatska d.o.o., te Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije. Natjecateljima su uputili dobre želje za što boljim plasmanom, a organizatorima još ovakvih gamedev događaja.

Ove godine, za natjecatelje su organizirali radionicu posvećenu važnosti očuvanja zdravlja online – stop govoru mržnje! #BoljiOnline je platforma A1 Hrvatska d.o.o. kojom Internet nastoje učiniti sigurnijim i pozitivnijim mjestom za sve. Ukazivanjem na prednosti, ali i opasnosti tehnologije želi se pomoći u očuvanju zdravlja, dobrobiti i povezanosti. Natjecatelji su imali i trenutak za vježbanje, podignuli su se sa svojih radnih jedinica i aktivirali svoje tijelo na nekoliko minuta, a zatim se vratili natrag u developerski svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin