Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

'Na našem simulatoru leta smo kao pravi piloti Airbusa A320'

Ravnatelj škole Ivica Rozijan pojasnio je kako je škola dala potporu u prostoru, opremi i novcu, a projekt koji je dosad stajao oko 150.000 kuna, financijski je poduprla i županija

simulator
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
13 komentara

Srednja škola Krapina ne školuje pilote, ali svojim najnovijim projektom mogla bi krenuti i u tom smjeru.

POGLEDAJTE VIDEO:

 Učenici ove škole, naime, s mentorom i profesorom Goranom Buntakom konstruirali su i sastavili potpuno funkcionalan simulator leta Airbusa A320, inače najprodavanijeg zrakoplova na svijetu.

simulator | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Mogu se simulirati sve faze leta - od pokretanja aviona, rulanja, polijetanja, letenja na “cruising altitude“, prilaza zračnoj luci, slijetanja i parkiranja

Osnivač i voditelj učeničkog tima je Bruno Habus, sad student strojarstva u Rijeci. Projekt je krenuo početkom 2016. kad su članovi tima bili u trećem razredu.

- Željeli smo nastupiti s nekim projektom na Danima inovacija i došli na ideju da napravimo nešto poput simulatora automobila. No to nam se činilo prejednostavnim i pobijedila je moja ljubav prema zrakoplovima koja se rodila kada sam sa sedam godina prvi put letio zrakoplovom. Prvo smo prikupljali dokumentaciju, sheme i polako sakupljali dijelove uz pomoć sponzora i donatora. Izrada simulatora trajala je pet mjeseci, uz mnoge prepreke, koje danas nazivamo slatkim mukama. Probni rad je trajao mjesec dana, a lani u svibnju smo napravili prvi let. Potrošili smo 1583 sata rada, a moji kolege i ja, iako nismo više učenici škole, i dalje radimo na poboljšanju simulatora - kaže Bruno, uz kojeg su na projektu radili tadašnji učenici Karlo Jugec, Klaudija Petek, Marko Frajzman i Marko Krsnik.

Za simulator se danas brinu učenici Leon Lojen, Borna Bakliža, Luka Mijatović te Domagoj Herout.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 03.02.2018., Krapina - Ucenici Srednje skole Krapina i njihovi profesori sa svojim simulatorom leta (Airbus A320) koji su izradili. Goran Buntak, prof. mentor, profesor Drazen Senjug, student Bruno Habus, ucenik Leon Lojen. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nijedna škola u Hrvatskoj, čak ni zrakoplovna, nema simulator leta, na što su njegovi tvorci vrlo ponosni.

- Od prve ideje pa do završenog simulatora prošlo je 16 mjeseci, a upravo je nedavno odlučeno kako se, zbog odličnih rezultata, projekt produljuje na neodređeno vrijeme - rekao je mentor, profesor Goran Buntak.

Ravnatelj škole Ivica Rozijan pojasnio je kako je škola dala potporu u prostoru, opremi i novcu, a projekt koji je dosad stajao oko 150.000 kuna, financijski je poduprla i Krapinsko-zagorska županija.

simulator | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Simulator leta otvoren je za sve koji žele isprobati letenje

Simulator leta otvoren je za sve koji žele letjeti, a projekt bTech zamišljen je kao edukativni program kojim se mogu educirati učenici srednjih i osnovnih škola o provođenju takvih projekta. Uključen je i Dražen Šenjug, nastavnik strojarske grupe predmeta, koji je u slobodno vrijeme sportski pilot.

Planovi su im edukacija mlađih članova i đaka na održavanju i tehničkom unapređenju simulatora, edukacija javnosti o letenju te povezivanje s gospodarstvenicima i predstavnicima zrakoplovne industrije. Inače, Srednja škola Krapina, koja je najveća i najstarija škola na području županije i koju trenutačno pohađa 1500 učenika, dosad je iz europskih fondova povukla više od 3,5 milijuna kuna za razvoj strukovnih kurikuluma i STEM područja.     

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message