Obavijesti

Tech

Komentari 32

'Nadam se da ću biti ovdje da vidim potpunu pomrčinu 2081.'

'Nadam se da ću biti ovdje da vidim potpunu pomrčinu 2081.'
9

Za razliku od sjevera Europe, Hrvati su mogli uživati u djelomičnoj pomrčini. Na brojnim trgovima astronomska društva postavila su teleskope za gledanje Sunca

VIDEO

Dok je potpuna pomrčina na krajnjem sjeveru Europe pretvorila dan u mrak na dvije i pol minute, Hrvati su u petak mogli uživati u djelomičnoj pomrčini, čiji je vrhunac bio oko 10.40 sati. Astronomska društva u brojnim su gradovima postavila teleskope na trgove kako bi građani uz vrhunsku opremu i stručnjake mogli sigurno uživati u nebeskom fenomenu. 

- Vidjelo se da je svjetlo nešto tamnije i to me iznenadilo jer nisam očekivao da će 60-postotna pomrčina imati taj učinak - rekao je Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj, koji je dodao da tamniji dan postaje izražen kod pomrčina koje prekriju 80 ili više posto Sunca. Oni koji će 2081. gledati potpunu pomrčinu iznad Hrvatske, imat će pak prilike uživati u skoro pet minuta "dnevnog mraka". 

Spektakl na nebu uživo je gledala i studentica PMF-a Mateja Vlahović (23) koja nam je kratko rekla kako se nada da će poživjeti toliko da vidi i potpunu pomrčinu 2081. godine. 

Marko Lukunić/Pixsell


- Pomrčinu sam vidjela kao mala i htjela sam opet vidjeti ovaj fenomen. Odlično je što smo ovdje dobili priliku besplatno vidjeti pomrčinu kroz teleskope, ali i druge uređaje - ispričala je Tajlanđanka Tippie (25), koja u Zagrebu studira ekonomiju. 

Izradio si teleskop za gledanje pomrčine

Mnogi su Zagrepčani pomrčinu promatrali i kroz veliki teleskop kojeg je sam izradio Marko Himelreich (30).

- Htio sam imati dobar teleskop i trebalo mi je oko godinu dana da ga dovedem u funkcionalno stanje, ali još nije potpuno gotov - ispričao je Marko koji se astronomijom kao hobijem počeo baviti prije nekoliko godina. Dodao je da mu je ovo bilo jeftinije i puno bolje od teleskopa slične cijene. Iako izgleda glomazno, njegov teleskop se može rastaviti u dijelove pa su ga na Trg maršala Tita u Zagrebu dovezli u malom Citroenu C3. 

Marko Lukunić/Pixsell

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!