Obavijesti

Tech

Komentari 157

Najavili: Prvi letovi iz Hrvatske u svemir bit će mogući 2019.?

Najavili: Prvi letovi iz Hrvatske u svemir bit će mogući 2019.?
19

Tvrtka Swiss Space Systems predstavila je projekt kojim Hrvatsku žele pozicionirati kao jednu od strateški najvažnijih zemalja u području istraživanja svemira

VIDEO

Udbina bi mogla postati Centar za svemirska istraživanja. Tvrtka Swiss Space Systems – Croatia u ponedjeljak je predstavila projekt kojim Hrvatsku žele pozicionirati kao jednu od strateški najvažnijih zemalja u području istraživanja svemira i komercijalnih lansiranja u Zemljinu orbitu.

S3 utemeljen je da bi svemir postao dostupan širokim masama, a ne samo odabranima.  'Svemir je za sve', moto je švicarske kompanije. S tom namjerom osnovan je i ogranak S3 Croatia s projektom gradnje Hrvatskog svemirskog centra.

Prvi letovi za svemir iz Hrvatske bi trebali krenuti već 2019. godine. Prve aktivnosti bit će vezane uz letove u bestežinskom stanju koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine, vjerojatno u Zračnoj luci Pleso. Kroz idućih 10 godina planira se podorbitalni prijevoz putnika i robe.

Nakon razmatranih nekoliko lokacija, tvrtka smatra da je najbolji izbor Udbina gdje se planira graditi veliki svemirski centar i svemirska luka.

- Ova će suradnja biti od obostrane koristi za Swiss Space Systems i Hrvatsku. S3 uvijek teži razvijati dugoročne partnerske odnose, a odnosi s Hrvatskom su svakako jedan dobar primjer. Hrvatska će igrati vrlo važnu ulogu u glavnim afektima S3 programa - rekao je Pascal Jaussi, osnivač i izvršni direktor švicarske tvrtke.

Projekt podržao i Josipović

Također, ovim projektom žele potaknuti Vladu da pristupi Europskoj svemirskoj agenciji (ESA). Projekt je podržao i predsjednik na odlasku Ivo Josipović.

- Dozvolite mi ovim putem izraziti podršku međunarodnom projektu S3 koji će, kao jedan od najvećih u Europi i svijetu, pridonijeti gospodarskom znanstvenom i tehnološkom napretku Hrvatske i uključenju svih znanstvenih institucija i hrvatskih zemalja u međunarodne projekte istraživanja svemira, poručio je Josipović pismom podrške.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji