Obavijesti

Tech

Komentari 2

Najbolje su! Učenice s Hvara su pobjednice Kviza o novcu

Najbolje su! Učenice s Hvara su pobjednice Kviza o novcu
2

Europski kviz o novcu ove se godine po drugi put održao u Hrvatskoj. Sudjelovalo je više od 1100 učenika iz 130 osnovnih i srednjih škola, a pobijedio je tim srednje škole Hvar

VIDEO

Ena Buzolić. Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marjeta Dujmović i Mia Čubre, učenice srednje škole Hvar pobjednice su ovogodišnjeg Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj. Drugo mjesto zauzeli su učenici III. Gimnazije iz Zagreba, a treće mjesto pripalo je učenicima Osnovne škole Bukovac iz Zagreba.

- Iskustvo ovakve vrste natjecanja je neopisivo, a pobjeda je za nas bila neočekivana. Dolazimo iz male otočne škole i smatrali smo da nemamo velike šanse za pobjedu, ali dokazali smo da uz dobar tim, trud i podršku možemo ostvariti nemoguće. Sve je počelo uz igru i zabavu, a nismo očekivali da će se to pretvoriti u izvrsnu priliku za nas i našu školu - kažu djevojke koje će u svibnju predstavljati Hrvatsku na europskom finalu kviza u Bruxellesu.


Europski kviz o novcu, online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina, po drugi put je u Hrvatskoj organizirala Hrvatska udruga banaka s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje RH uoči Europskog tjedna novca, koji obilježavamo ovaj tjedan, od 25. do 29 ožujka. Kviz se održao putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.
I ove godine škole su pokazale izuzetno veliki interes za sudjelovanje. Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1100 učenika iz 48 različitih gradova diljem Hrvatske, a brojke ukazuju na sličan odaziv kao i prošle godine.

Kroz zabavu i igru nauče važne stvari

- Zahvaljujemo našim nastavnicama, ravnatelju i Hrvatskoj udruzi banaka na ovom zabavnom i korisnom iskustvu koje ćemo dugo pamtiti. Poručili bismo svim budućim natjecateljima da se svi snovi mogu ostvariti, ako imaš dovoljno hrabrosti da ideš za njima - kazale su nam pobjednice kviza, a njihova mentorica istaknula je kako je ova pobjeda veliko iznenađenje za tim.
- Natjecali smo se i prošle godine. Kahoot kao platformu za učenje koristim već tri godine u nastavi i koliko god je koristila, učenicima nikad ne dosadi, za razliku od nekih drugih metoda poučavanja. Oni nisu ni svjesni da su kroz igru i zabavu, naučili važne životne stvari. Bez obzira na njihovu buduću struku, financijska pismenost postaje jednako važna kao i neke druge već naučene životne vještine - naglasila je Sandra Stančić.
Ravnatelj Srednje škole Hvar, Saša Paduan, ističe kako je je neophodno obrazovati učenike u području financijske pismenosti.
- I ove godine su učenici naše škole sudjelovali na natjecanju Europski kviz o novcu. Ostvarili su izvanredan uspjeh i osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj. Vrijedno su radili u sklopu fakultativnog nastavnog predmeta Financijska pismenost kojeg imamo u školi, uz podršku nastavnica Sande Stančić i Ivane Vojković. Ovaj uspjeh učenika i njihovih mentora predstavlja veliki iskorak u radu naše male otočne škole. Pokazalo se da se kreativnim i inovativnim poučavanjem učenika mogu ostvariti izvrsni rezultati. Sudjelovanjem u ovakvim programima, učenici se osposobljavaju za stvarne nadolazeće životne situacije. Želimo da naši učenici uz teoriju dobiju stvarno primjenjivo životno znanje, da postanu obrazovani financijski pismeni građani Europske unije - zaključio je.
Pobjednici nacionalnog natjecanja - dvoje mladih iz pobjedničkog tima u pratnji nastavnika/nastavnice - otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 7. svibnja 2019. godine. Kviz će se održati na europskoj razini putem Kahoot! platforme.

Mlade treba poticati na timski rad

- Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je na natjecanju sudjelovalo više od 1100 učenika iz 49 različitih gradova u Hrvatskoj. Ta činjenica dovoljno govori o visokoj motiviranosti naših mladih učenika i njihovih profesora, koji su se kvalitetno pripremili za natjecanje te pokazali solidnu razinu znanja o novcu, financijama i sigurnosti na internetu. Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja svih pitanja, a s obzirom na to da su svi timovi imali velik broj točnih odgovora, ipak je za konačan rezultat presudila brzina odgovaranja i timski rad učenika. Mladima je potrebno omogućiti korištenje modernih tehnologija te ih u natjecateljskom okruženju dodatno potaknuti da kontinuirano usvajaju  financijske vještine. Pobjednicama želimo puno sreće u Bruxellesu i sigurni smo da će Hrvatsku predstaviti u najboljem svjetlu - izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović. 
Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme. 
Neovisno o održanom natjecanju, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se u bilo kojem trenutku okušaju u rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, sigurnosti na internetu, osnovnih znanja o Europskoj uniji i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na www.hub.hr.
Europski tjedan novca (eng. European Money Week) je godišnja inicijativa promocije financijskog obrazovanja diljem Europe. Organiziraju ga nacionalna udruženja banaka u mnogim europskim zemljama, a inicijativi su se pridružile i mnoge ostale financijske i javne institucije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'