Obavijesti

Tech

Komentari 28

Najboljih 10: Kultni automobili i nezaboravne filmske potjere

Najboljih 10: Kultni automobili i nezaboravne filmske potjere
10

Neke od najpoznatijih scena filmskih jurnjava nastale su davno prije računala, koja se danas gotovo uvijek koriste. Naravno, ova lista lako bi mogla biti i duplo duža

VIDEO

Bullitt

Ford Mustang GT i Steve McQueen glavni su junaci ove kultne scene, koju često nazivaju jednom od najboljih potjera na filmu. Potjera od 10 minuta odvija se na ulicama San Francisca, a na snimanju su koristili dva Mustanga s 325 konjskih snaga, koja su bila temeljito modificirana za brdske ulice San Francisca. Potjera koja je bila iznimno uzbudljiva davne 1968. ni danas nije izgubila na žaru. 

Ronin

U filmu Johna Frankenhemiera imamo nekoliko uzbudljivih potjera, no ova scena prema kraju filma ušla je na listu najuzbudljivijih zbog sjajnih vozača. Audi S8, BMW M5, Mercedes 6.9 su među vozilima koja sudjeluju u jurnjavi pariškim ulicama, a sama scena počinje praćenjem jednog automobila, no ubrzo uslijedi pravi kontrolirani kaos. Više od 300 vozača sudjelovalo je u filmu, a scena potjere koja se oslanja na profesionalne vozače i odličnu kameru u automobilima izgleda iznimno opasno, iako je sve bilo savršeno kontrolirano.

Francuska veza

Francuska veza Williama Friedkina stigla je u kina tri godine iza Bullitta, a film je osvojio pet Oscara, uključujući one za najbolji film, režiju i glavnog glumca. Lik kojeg glumi Gene Hackman u ovoj potjeri vozi Pontiac LeMans i slijedi ubojicu koji je u vlaku iznad njega. Jurnjava ulicama Brooklyna, u kojoj Pontiac prima teške udarce, jedna je od najupečatljivijih scena i sjajan dokaz da je za odličnu potjeru dovoljan i jedan automobil. 

Bourneov Identitet

U početnom dijelu priče o agentu Jasonu Bourneu, kojeg glumi Matt Damon, imamo još jednu potjeru na pariškim ulicama. Ovog puta Damon vozi maleni Mini Cooper. U pokušaju da pobjegne brojnim policajcima, Minijem se vozi niz stepenice, po pločnicima, ali i vješto koristi njegove male dimenzije kako bi se provlačio između automobila u suprotnom smjeru.

Nestali u 60 sekundi

Originalni film iz 1974. imao je fantastične scene potjere, no ni ovaj remake iz 2000. godine ne zaostaje. Nicholas Cage ima posebnu vezu sa Shelby Mustangom kojeg su ukrali. Autom mora stići na dogovorenu lokaciju, a put mu cijelo vrijem žele spriječiti policajci koji ga ganjaju ulicama Los Angelesa. Najbolji dio scene je kada policajci sustignu Cagea, ali on se odluči na let preko gužve na mostu ...

Zločesti dečki II

Michael Bay režirao je Zločeste dečke 2 i njegova 'ruka', odnosno ljubav za eksplozijama i razaranjem, vidi se i u glavnoj potjeri u filmu. Martin Lawrence i Will Smith kao policajci iz Miamija za volanom Ferrarija love bandu na kamionu s prikolicom punom automobila. Kako bi im pobjegli, kriminalci se odluče na bacanje automobila koje Smith i Lawrence vješto izbjegavaju. Inače, scene potjera iz drugih Bayevih filmova (Transformeri 3, Otok) prilično su slične.

Sutra nikada ne umire

Ako je Agent 007 po nečemu poznat onda su to jurnjave i potjere u raznim vozilima. Pierce Brosnan je kao Bond u Sutra nikada ne umire iz 1997. odlučio kao glavnu igračku uzeti njemački BMW, kojeg je Q opremio brojnim gadgetima. Bond je u pucnjavi i potjeri kroz garažu uspio sačuvati živu glavu tako što je autom upravljao na daljinski i to uz pomoć Sony Ericsson JB988 mobitela, dok je bio na stražnjem sjedištu. Usred potjere, Bond iskače iz auta i opet preko mobitela šalje BMW na let s vrha garaže.

Terminator 2: Sudnji dan

Cijeli serijal poznat je po sjajnim akcijskim scenama potjere, no ova s početka Terminatora 2 je ona koja je mnogima ostala najviše u pamćenju. Imamo Terminatora T-1000 (Robert Patrick) koji želi ubiti mladog Johna Connora (Edward Furlong), no dječak mu bježi na svom motoru. U potjeru se uključio i Arnie kao terminator T-800, koji je ovoga puta na strani dobrih likova, a vozi Harley. U ovoj potjeri imamo kamion koji vozi i nakon što sleti s mosta i ostane bez krova, a zaustavi ga tek kiša metaka i bliski susret sa sljedećim mostom.

Otporan na smrt

Otporan na smrt (Death Proof) je film koji se možda i ne smatra najboljim Tarantinovim radom, no u međuvremenu je postao kultni film, a scena potjere u filmu sigurno mu je pomogla kako bi dobio taj status. U igri mačke i miša vidimo kaskadera Mikea, kojeg glumi Kurt Russell, kako automobilom terorizira tri djevojke (Rosario Dawson, Tracie Thoms i Zoe Bell), no u potjeri se uloge okreću i djevojke postanu lovci.

Matrix: Reloaded

Ovo je zasigurno jedna od najsuludijih scena, ali može joj se to i oprostiti jer se radnja odvija u Matrici. Morpheus, Trinity i Ključar bježe agentima i Blizancima, a samo ova akcijska sekvenca koštala je čak 40 milijuna dolara, a za potrebe komplicirane scene napravljen je komad autoceste dug 2,5 kilometra. Tučnjave u automobilima, mačevanje na kamionima, sudari i odlična glazba te brdo kompjuterske animacije samo su dio ovog vizualnog spektakla.

Koje bi vi filmske jurnjave, ili kultne automobile s filma, još uvrstili na ovaj popis?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru