Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Najmoćniji optički mikroskop koji će razotkriti razvoj virusa

Izum najmoćnijeg optičkog mikroskopa mogao bi biti prava revolucija u proučavanju stanica i virusa te u biomedicini jer vidi predmete manje od 50 nanometara

Pixsell
Foto: Pixsell
2 komentara

Znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru razvili su najmoćniji svjetski optički mikroskop koji pri danjem svijetlu otkriva predmete i do 20 puta manje nego što su mogli dosadašnji optički mikroskopi. Mikroskopom se mogu promatrati stvari manje od 50 nanometara, a trebao bi omogućiti znanstvenicama da promatraju sitne detalje unutar stranica pa čak i kretanje virusa unutar njih. Za napredak optičkog mikroskopa najzaslužnije su nove 'superleće' u obliku sićušnih mikrosfera (malih sfernih čestica) koje omogućuju da pod danjim svjetlom slika budu savršena.

- Vjerujemo da je ovo tek početak i da ćemo uskoro razviti mikroskop koji će omogućiti da vidimo daleko manje stavke. Teoretski nema ograničenja o tome kako mali objekt ćemo moći vidjeti - kaže voditelj istraživanja Lin Li.

Elektronski mikroskopi koriste fokusirani snop elektrona i umjesto svjetla mogu vidjeti ekstremno male predmete, ali imaju ograničenja. Isto tako oni su dizajnirani da vide samo površinske detalje ili iznimno tanak dio uzorka, čime se teško mogu stvoriti fine slike bioloških struktura.
- Izum ovog mikroskopa mogao bi biti revolucija u proučavanju stanica i virusa te u biomedicini - zaključuje Lin Li.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message