Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Najotporniji Zemljani: Čak 533 dana preživjeli su u svemiru

Mikroorganizmi su prikupljeni s najnegostoljubivijih dijelova Zemlje poput Arktika, Antarktike, Alpa, vječnog leda i španjolskih stepa. Ostavljeni su na podlozi koja odgovara zemlji na Marsu

Foto: NASA
16 komentara

Zemaljski mikroorganizmi na vanjskoj strani Međunarodne svemirske stanice preživjeli su 533 dana u vakuumu, izloženi intenzivnom ultraljubičastom zračenju i ekstremnim oscilacijama temperature u svemiru, pokazalo je njemačko istraživanje čiji rezultati upućuju na mogućnost da živi organizmi mogu preživjeti na Marsu.

Znanstvenici njemačkog svemirskog centra (DLR) željeli su provjeriti kako bi organizmi sa Zemlje preživjeli u uvjetima poput onih koji vladaju na negostoljubivom Marsu, planetu Sunčeva sustava koji ima najveće izglede za neki oblik života unatoč prašini, suhoći, malo kisika i slaboj gravitaciji, snažnim zračenjima zbog rijetke atmosfere, hladnoći i mraku koji stvaraju pješčane oluje.

Reuters PRIJETE MISIJI NA MARS Let u svemir obične bakterije može pretvoriti u prave ubojice

U okviru eksperimenta pod nazivom Biomex organizmi poput bakterija, algi, lišajeva i gljivica izloženi su uvjetima poput marsovskih na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Na Marsu postoji mnogo onoga što je potrebno za život poput atmosfere i elemenata ugljika, vodika, kisika ili dušika, sumpora i fosfora te možda čak i tekuće vode.

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

Organizmi su uzgojeni na podlozi koja odgovara zemlji na Marsu i potom postavljeni s vanjske strane ISS-a u komori Expose-R2. Eksperiment je obuhvatio stotine uzoraka koji su ostavljeni tamo 18 mjeseci između 2014. i 2016. prije nego što su vraćeni na Zemlju kako bi ih znanstvenici analizirali.

"Neki od organizama i biomolekula pokazali su iznimnu otpornost na zračenje vanjskog svemira i vratili su se na Zemlju živi", kazao je astrobiolog Jean-Pierre Paul de Vera s DLR-ova instituta za istraživanja planeta.

IMAMO PROBLEM Sr..je u svemiru! Amerikanci na postaji moraju kakati kod Rusa

"Među ostalim proučavali smo jednostanične mikroorganizme koji su postajali na Zemlji više od 3,5 milijarde godina u slanoj vodi. Naši 'ispitanici' njihovi su 'rođaci' koji su otkriveni u arktičkom vječnom ledu.

"Preživjeli su u svemirskim uvjetima i može ih se otkriti našim instrumentima. Takvi jednostanični organizmi mogli bi biti kandidati za životne oblike koji bi se mogli pronaći na Marsu".

Organizmi su prikupljeni s najnegostoljubivijih dijelova Zemlje poput Arktika, Antarktike, Alpa, vječnog leda i španjolskih stepa.

Organizmi koji mogu preživjeti u takvim uvjetima nazivaju se ekstremofili i smatra se da je najvjerojatnije da bi takvi organizmi mogli živjeti na drugim planetima.

PRATITE UŽIVO Astronauti u svemirskoj šetnji, morat će zamijeniti baterije

"To naravno ne znači da život zapravo postoji na Marsu", kaže de Vera.

Rezultati istraživanja objavljeni su u NASA-inu časopisu Astrobiology.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message