Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Nakon 30 godina tame vidi svjetlo s bioničkim okom

Implantat funkcionira kao prijamnik čija kamera na naočalama pacijenta šalje signal preko optičkog živca. Pacijenti mogu raspoznati svjetlost od tame

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
0 komentara

Umirovljenik Ron (73) jedan je od trojice pacijenata koji su dobili bioničko oko u Velikoj Britaniji. Nakon više od 30 godina on je ponovno 'progledao' te može sam obavljati sve kućanske poslove. Implantat, koji su dizajnirali američki doktori, Ronu su ugradili liječnici u modernoj londonskoj očnoj klinici. On ima funkciju prijamnika kojem kamera na naočalama pacijenta šalje signal preko optičkog živca.
- Više od 30 godina nisam vidio ništa. Sve je bilo crno, a sada raspoznajem svjetlo od tame. Razlikujem i sive čarape od crnih - rekao je Ron, koji je oduševljen novim 'okom'. Kirurg Lyndon da Cruz, koji je operirao Rona, kaže kako je revolucionarno otkriće tek u začetku.
- Zadovoljni smo rezultatima, ali još moramo raditi na bioničkom oku. Implantat koji smo usadili ima rok trajanja šest mjeseci - objasnio je dr. Lyndon da Cruz. Američki znanstvenici rade na boljem umetku pomoću kojeg bi pacijenti mogli razaznati lica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message