Obavijesti

Tech

Komentari 3

Nakon hakerskog napada s YouTubea 'obrisan' i Despacito

Nakon hakerskog napada s YouTubea 'obrisan' i Despacito
4

Najgledaniji video svih vremena prije nekoliko dana je stigao do pet milijardi pregleda. Osim Despacita kojem su promijenili naslovnu fotku, hakeri su napali niz spotova koji su trenutno nedostupni

VIDEO

Niz popularnih glazbenih spotova nestao je u utorak s YouTubea, nakon hakerskog napada u kojem su se okomili na najveće hitove. Među nestalima je i najgledaniji video svih vremena, spot za pjesmu Despacito Luisa Fonsija i Daddyja Yankeeja. Spot je prije samo pet dana dosegnuo pet milijardi pregleda. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

Hakeri koji su se potpisali kao Prosox i Kuroi’sh promijenili su naslovnu sliku spota i stavili fotografiju na kojoj dobro naoružani i maskirani ljudi nišane u kameru.

Nakon što je originalna verzija spota neko vrijeme bila nedostupna, poslijepodne su se stvari počele vraćati u normalu, pa je i Despacito nazad na listi sa originalnim brojem prikaza.

Na meti napada su bili i spotovi Chrisa Browna, Shakire, Selene Gomez, Katy Perry i ostalih izvođača. Dio sadržaja je trenutno uklonjen, a neki su dostupni sa izmijenjenim naslovnim slikama i naslovima videa. Spotovi su se nalazili na Vevo YouTube korisničkim računima targetiranih glazbenika, piše The Verge. Još nije razjašnjeno jesu li hakeri za pristup koristili individualne korisničke račune ili je prilikom napada na Vevo kanale došlo do sigurnosnog proboja na široj razini.

Barem jedan od napadača tvrdi da su za napad koristili skriptu koja je promijenila naslove objavljenih videomaterijala.

Znate li koliko YouTube videa ima više od milijarde pregleda?
Znate li koliko YouTube videa ima više od milijarde pregleda?

Hakerski napad posljednji je u nizu problema s kojima se suočava YouTube posljednjih dana. Jučer su mediji objavili kako su 23 udruge zajednički zatražile otvaranje istrage, optužujući YouTube za nezakonito prikupljanje podataka o djeci. Udruge koje se inače bave zaštitom dječjih prava ističu da iako postoji odvojeni kanal za djecu do 13 godina na kojem se podaci štite, obični YouTube jednako je popularan u toj dobnoj skupini, što ne bi smio biti.

'YouTube me diskriminira. Ne mogu zarađivati. Mrzim ih sve'
'YouTube me diskriminira. Ne mogu zarađivati. Mrzim ih sve'

Odvjetnici spomenutih udruga tvrde da YouTube, odnosno Google, prikuplja podatke o djeci, uključujući podatke o geolokacijama, vrstama uređaja koje koriste, brojevima mobilnih telefona i navike pretraživanja interneta, piše Večernji.

Udruge koje su podnijele zahtjev za istragu američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji tvrde da Google prikupljene podatke koristi za plasiranje oglasa i pritom krše pravila privatnosti korisnika, ali i vlastita pravila. Naime, YouTube nije namijenjen mlađima od 13 godina, što se i navodi u Pravilima korištenja servisa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama