Tech

Komentari 5

Napravili su umjetnu kožu koja mijenja boju baš kao kameleoni

Napravili su umjetnu kožu koja mijenja boju baš kao kameleoni

Stručnjaci su svoj izum, termokromatsku kristalnu tintu (TLC) i višeslojni nano grijač demonstrirali na robotu koji je imao ugrađene senzore za boju. Koju god su boju senzori "vidjeli", koža ju je nastojala oponašati

Južnokorejski znanstvenici su inspirirani prirodom razvili umjetni materijal sličan koži koji mijenja nijansu boje na isti način na koji se kameleon prilagođava okolišu.

Chameleon robot covered with artificial skin that can change its colour based on surroundings, is seen in Seoul

Tim predvođen Ko Seung-hwanom, profesorom mehanike na sveučilištu u Seoulu razvio je "kožu" sa specijalnom tintom koja mijenja boju prema temperaturi i kontroliraju je maleni, fleksibilni grijači.

- Ako nosite maskirnu uniformu u pustinji, lako će vas uočiti. Promjena boje i uzoraka u skladu s okolišem ključna je za tehnologiju koju smo stvorili - rekao je Ko.

Ko Seung-hwan, mechanical engineering professor at Seoul National University, looks at Chameleon robot covered with artificial skin, in Seoul

Stručnjaci su svoj izum, termokromatsku kristalnu tintu (TLC) i višeslojni nano grijač demonstrirali na robotu koji je imao ugrađene senzore za boju. Koju god su boju senzori "vidjeli", koža ju je nastojala oponašati.

Robot je u videu puzao po crvenom, plavom i zelenom podu i istoga trena promijenio boju kako bi se uklopio u podlogu.

Chameleon robot covered with artificial skin that can change its colour based on surroundings, is seen in Seoul

Ukupna debljina umjetne kože manja je od stotinu mikrometara, tanja od vlasi ljudske kose.

- Prilagodljivu kožu možemo proizveti u obliku nosivog uređaja koji se može koristiti u modnoj industriji, izradi vojnih maskirnih uniformi, automobilskoj industriji i graditeljstvu, kao i za izradu video reklama - rekao je Ko.

Njegovo istraživanje objavljeno je u kolovozu u časopisu Nature Communications.