Tech

Komentari 12

NASA ide na podmorski vulkan da nauče loviti izvanzemaljce

NASA ide na podmorski vulkan da nauče loviti izvanzemaljce

Američka svemirska agencija planira zaroniti do vulkana u kolovozu i prikupit će uzorke stijena i bakterija kako bi mogli planirati robotska istraživanja duboko u svemiru

NASA uskoro planira posjetiti havajski vulkan Lo'ihi, čiji je vrh 975 metara ispod površine mora, kako bi jednog dana lakše mogli loviti izvanzemaljce u dubinama svemira. 

Cilj misije SUBSEA je posjetiti podmorske vulkane koji su često bogati mikroorganizmima, a ove misije znanstvenicima bi trebale pomoći da lakše shvate na koji način bi život mogao postojati u ekstremnim, dubokim i mračnim mjestima Sunčeva sustava.

Američka svemirska agencija planira zaroniti do vulkana u kolovozu i prikupit će uzorke stijena i bakterija kako bi mogli planirati robotska istraživanja Saturnova mjeseca Enkelada i Jupiterove Europe. Oba satelita su visoko na listi mjesta na kojima bi moglo biti nekih oblika života u oceanima ispod leda ili u blizini njihovih gejzira. 

Vulkani u Atlantiku i Pacifiku na sličan način izbacuju gust i vruć dim, ali vjeruje se da bi onaj kod vulkana Lo'ihi sa temperaturama od 50 do 200 Celzija trebao biti sličniji vulkanu na Enkeladu. Mikrobiolozi kažu kako je život oko podmorskog vulkana iznimno raznolik, ali i da se te zajednice mikroorganizama mijenjaju ovisno o aktivnosti vulkana, koji sada nije toliko aktivan, prenosi Mashable.