Obavijesti

Tech

Komentari 7

NASA-ini astronauti se vratili na Zemlju nakon 6-mjesečne misije

NASA-ini astronauti se vratili na Zemlju nakon 6-mjesečne misije

Četiri astronauta uspješno su se vratila s operativne misije i sletjela na Zemlju. Nije ih bilo 6 mjeseci, a u orbiti su proveli tisuću istraživanja. Svemirska letjelica je na Zemlju stigla u ponedjeljak oko 22.33 sati

VIDEO

Tvrtka SpaceX u ponedjeljak je uspješno okončala svoju drugu operativnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji povratkom na Zemlju četvero astronauta koji su na ISS-u proveli šest mjeseci. 

Za vrijeme misije 'Crew-2' međunarodna posada provela je tisuće eksperimenata u orbiti te je pomogla u dogradnji solarnih panela na ISS-u.

Njihov povratak na Zemlju usporila su četiri golema padobrana, a svemirska letjelica Dragon Endeavour pala je u Meksički zaljev, točnije nedaleko od Pensacole na Floridi u ponedjeljak u 22:33 sata.

Letjelica je prilikom povratka na Zemlju dostigla brzinu veću od 27.350 km/h.

Astronauti američke svemirske agencije NASA-e Shane Kimbrough i Megan McArthur, francuski astronaut Europske svemirske agencije Thomas Pesquet i japanski astronaut Akihiko Hoshide izvučeni su iz kapsule i premješteni na nosila iz mjera opreza jer se ljudski organizam mora ponovno prilagoditi gravitaciji nakon duljeg razdoblja u svemiru. Njihova misija trajala je gotovo 200 dana.

U međuvremenu se za odlazak na ISS već priprema i treća posada. Ova je misija prvobitno planirana za kraj listopada, no odgođena je zbog zdravstvenih problema jednog od astronauta. Lansiranje bi se trebalo realizirati u srijedu 10. studenoga.

Povratak posade na Zemlju prošao je bez većih problema, ako se izuzme činjenica da se dogodio kvar na toaletu u letjelici, zbog čega je od posade zatraženo da ograniči njegovo korištenje.

Tijekom povratka na Zemlju ili oko devet sati astronauti nisu imali pristup toaletu, no zato postoje posebno osmišljena astronautska odijela koja imaju specijalno donje rublje, nešto poput pelena za odrasle.

"Svemirski let prepun je brojnih manjih izazova, a ovo je samo još jedan od onih na kojima ćemo morati poraditi u sklopu sljedeće misije", rekli su iz NASA-e.

Ovo je bila druga zajednička operativna misija SpaceX-a i NASA-e na ISS-u. Prva se posada na Zemlju vratila 2. svibnja ove godine, nakon lansiranja u studenome 2020. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način