Obavijesti

Tech

Komentari 4

NASA: Posljedice El Nina bi mogle ostaviti štetu kao 1998.

NASA: Posljedice El Nina  bi mogle ostaviti štetu kao  1998.
1

Ovogodišnji El Nino vezuje se s poplavama i toplim vremenom na sjevernoj polutki. U Paragvaju, Argentini i u Brazilu zabilježene su najveće poplave u 50 godina

VIDEO

Američka svemirska agencija NASA upozorila je da bi posljedice ovogodišnjeg El Nina mogle biti jednako pogubne kao 1998. - najsnažnije evidentirane dosad. 

El Nino, globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskome dijelu Tihog oceana, često za sobom ostavljajući pustoš, smatra se odgovornim za ovogodišnje ekstremne vremenske nepogode.

Fenomen, koji se događa svakih dvije do sedam godina, vrhunac doseže u njezinu drugom dijelu, a ponekad se protegne i do proljeća predstojeće godine te može potrajati i 12 mjeseci.

Ovogodišnji El Nino povezuje se s poplavama i s neuobičajeno toplim vremenom na sjevernoj Zemljinoj polutki. U Paragvaju, Argentini, Urugvaju i u Brazilu zabilježene su najveće poplave u posljednjih 50 godina zbog kojih je domove bilo prisiljeno napustiti više od 150.000 stanovnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom na nastavak sušnog razdoblja i poplava, razmjeri daljnjih potencijalno nepovoljnih vremenskih uvjeta zabrinjavaju zaposlenike humanitarnih organizacija.

U Africi je s nestašicom hrane suočen 31 milijun stanovnika, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Agencija Oxfam strahuje da bi nastavak djelovanja El Nina i tijekom 2016. mogao otežati već teško stanje u ratom i sukobima zahvaćenoj Siriji, Južnom Sudanu i u Jemenu.

Smatraju da bi se vrhunac nestašice hrane u južnome dijelu Afrike mogao dogoditi u veljači, a vlasti Malavija strahuju da će oko tri milijuna ljudi trebati humanitarnu pomoć i prije ožujka.

Znanstvenici misle da je El Nino odgovoran za velike poplave koje su pogodile sjeverne dijelove Velike Britanije, kao i za temperature više od prosjeka za ovo doba godine u mnogim dijelovima Europe i Sjedinjenih Država. Ondje su skijališta ostala bez snijega uobičajenog za ovo doba godine, a cvijeće poput narcisa procvalo je nekoliko mjeseci ranije nego što se očekuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle