Tech

Komentari 8

NASA treba pomoć: Sortiranje noćnih 'fotki' snimljenih s ISS-a

NASA treba pomoć: Sortiranje noćnih 'fotki' snimljenih s ISS-a

NASA je dosad prikupila više od 1,8 milijuna fotografija Zemlje iz svemira, od kojih je 1,3 milijuna snimljeno s ISS-a, a otprilike trećina njih snimljena je po noći

NASA je zatražila pomoć građana u svom novom projektu.. Radi se o sortiranju noćnih fotografija snimljenih većinom s ISS-a.

Naime, dosad su nakupili više od 1,8 milijuna fotografija Zemlje iz svemira , od kojih je 1,3 milijuna snimljeno s ISS-a, a otprilike trećina njih snimljena je po noći.

- Lokacije koje se vide na fotografijama nisu uvijek određene, što ograničava korištenje fotografija. Tu na red dolazi građanska znanost- poručuju iz NASA-e.

Iz NASA-e su poručili da se nadaju da će te fotografije "pomoći u štednji, doprinijeti boljem zdravlju i sigurnosti ljud i te pomoći u razumijevanju kemijskog sastava atmosfere".

Sveučilište iz Madrida pokrenulo je stoga projekt nazvan "Gradovi po noći" kako bi se katalogiziralo fotografije. Najjednostavniji dio projekta jest "Dark Skies ISS" , u kojem se od korisnika interneta traži da fotografije podijele na fotke gradova, zvijezda i drugih objekata. Drugi dio nazvan je "Night Cities ISS" gdje se mjesta na fotografijama trebaju pridružiti lokacijama na kartama. Treći i najzahtjevniji dio zove se "Lost at Night" , a za njega je potrebna pomoć "građana znanstvenika".