Obavijesti

Tech

Komentari 2

Naši đaci su napravili dron, 3D printer pa i solarni automobil

Naši đaci su napravili dron, 3D printer pa i solarni automobil
2

PRIMJER OSTALIMA Srednja strukovna škola u Zadru koristi najnovije tehnologije u nastavi. Zbog novih i dobrih obrazovnih programa na upisima imaju navalu na slobodna mjesta

VIDEO

Stalno pratimo razvoj tehnologije u svijetu te sve novo što se pojavi nabavimo i koristimo u nastavi. 3D printer smo napravili kad smo čuli da se o tome govori na televiziji jer smo shvatili da budućnost ide u tom smjeru.

Objašnjava nam to ravnatelj srednje Strukovne škole “Vice Vlatkovića” u Zadru Tihomir Tomčić. Njegovi učenici dosad su izradili karting vozilo, svemirsko vozilo Rover, pametnu klupu, tj. punionicu mobitela i računala, solarnu punionicu električnih vozila, solarni bicikl, solarni auto i 3D printer. Onda su pomoću 3D printera isprintali dijelove i za bespilotnu letjelicu. Dron su nam pokazali učenici Josip Sanković, Mateo Josipović i Jure Brcanija s profesorom elektrotehničke skupine predmeta Antom Ivancem. Najprije su preko računala poslali nacrt 3D printeru, koji su dvije godine ranije sastavili učenici elektroničari i tehničari za računalstvo. Bilo je to u vrijeme kad se o 3D printerima tek počelo pričati u Hrvatskoj. Nabavili su sve dijelove na internetu te ga sastavili, a nakon što su ga isprobali na jednostavnijim predmetima, na kraju su pomoću njega isprintali dijelove i za dron. Škola, kako ističe ravnatelj, potiče inovativnost kod učenika i nastavnika koji se kontinuirano usavršavaju. Doškolovanje organiziraju sami uz pomoć partnera u gospodarstvu.

- Svjesni smo da strukovna škola tehnološki treba ići ispred vremena, tj. ispred potreba našeg tržišta rada. Recimo, kad govorimo o plinifikaciji te korištenju električnih i hibridnih vozila, išli smo ispred potreba gospodarstva jer je bilo jasno da su to znanja koja će uskoro trebati našem tržištu rada. Naša punionica električnih vozila bila je među prvima u Hrvatskoj jer nam je bila potrebna za edukaciju, za punjenje naših električnih vozila, ali i ‘turističku ponudu’ naše županije. I pokazalo se da smo bili u pravu jer me zovu hoteli i privatni iznajmljivači apartmana kojima dolaze gosti s električnim automobilima te pitaju mogu li se ‘natankati’ u našem školskom dvorištu. Naravno da mogu, i to za sada besplatno. Strukovne škole trebaju biti ispred potreba gospodarstva jer smo svjesni da obrazovni proces traje 3-4 godine, a gospodarstvo nema vremena - rekao nam je ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

Strukovna škola poznata je i po četverogodišnjim programima pa je na upisima veliki pritisak na smjer tehničar za računarstvo. Svake godine upisuje se po jedan razred, a prijavi se i po 130 učenika. Pored tehničara za računalstvo, ove godine (2016./2017.) upisuju četverogodišnje smjerove tehničara za vozila i vozna sredstva i tehničara za cestovni promet.

- Izvrsna je ova generacija naših budućih automehatroničara. Sve što požele mogu napraviti, aktivni su i postavljaju puno pitanja, a po odgovore dolaze i nakon nastave. Hvale ih i na praksi koje odrađuju u tvrtkama i autoradionicama - kaže Dubravko Jakšić, predavač stručne nastave.

Popularan je i smjer drvodjeljskih tehničara-dizajnera koje upisuju svake četiri godine kako bi se drvni dizajneri mogli zaposliti, a da ih ne bude previše na tržištu, kao što je česti slučaj s pojedinim zanimanjima. Nakon četverogodišnjeg programa može se upisati i fakultet, a kako se jako pazi na kvalitetu hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika, učenici ni s maturom nemaju problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način