Obavijesti

Tech

Komentari 34

Našli kariku koja dokazuje da potičemo od 'majmuna'?

Našli kariku koja dokazuje da potičemo od 'majmuna'?
3

Znanstvenici su predstavili fosil majmuna-lemura za kojeg smatraju da je jedan od prvih primjeraka naše linije primata čime nas vezuje s majmunima

VIDEO

U Prirodoslovnom muzeju u New Yorku predstavljeni su u utorak ostaci životinje slične lemuru, stari 47 milijuna godina. Ostaci su tako dobro očuvani da je moguće vidjeti konture krzna, pa čak i tragove njegova posljednjeg obroka, prenosi BBC. Za fosil, kojem su znanstvenici nadjenuli nadimak Ida, tvrde kako je karika koja je nedostajala u teoriji evolucije, a koja povezuje ljude i majmune i tako potvrđuje teoriju evolucije. Međutim, neki neovisni znanstvenici skeptični su prema ovoj tvrdnji, te čekaju priliku da vide fosil kako bi ju potvrdili ili opovrgnuli. Idu su našli 1980-ih nedaleko Darmstadta u Njemačkoj. U međuvremenu je uglavnom bila u privatnim kolekcijama, da bi 2006. godine došla u ruke Jorna Huruma iz Prirodoslovnog muzeja u Oslu u Norveškoj. Hurum tvrdi da je Ida najbliže što možemo doći do izravnih predaka i 'ostvarenje sna'. Ida je živjela u eocenu, dobu u kojem su se razvili rani primati, pa zato i ona sliči lemuru. Međutim, nedostaje joj primitivnih karakteristika poput spojenih i ispupčenih zubi i kandži za timarenje te su znanstvenici zaključili kako je riječ o novoj vrsti. Nazvali su ju Darwinius masillae slaveći dvjesto godina od rođenja Charlesa Darwina. Jens Franzen, znanstvenik iz tima koji je proučavao Idu, kaže kako je ona osmo svjetsko čudo zbog iznimne kompletnosti kostura i sličnosti ljudima. Ima nokte umjesto kandži, ruku razvijenu za hvatanje te palac nasuprot ostalih prstiju, poput ljudi i još nekih primata. Međutim, kaže Franzen, njeni zubi upućuju da Ida nije naš izravni predak, 'prije teta nego baka'.
- Pripada skupini iz koje su se razvili viši primati i ljudi, no čini mi se da nije u izravnoj liniji - kaže Franzen. Hurum je pak uvjeren da je Ida veza između majmuna i ljudi, a dokaz tome leži u stopalu životinje, tvrdi znanstvenik.
- Oblik kosti zvane talus u njenom stopalu gotovo je antropoidan. Još nismo završili s ovim primjerkom, bit će još mnogo studija - kaže Hurum koji planira sa svojim timom izraditi 3D rekonstrukciju stopala i dokazati svoju tvrdnju.
Neki znanstvenici kritični su i prema Idinog predstavljanja; gradonačelnik je otvorio prezentaciju, a iako je otkriće tek predstavljeno, već je snimljen dokumentarac o Idi, a sprema se i knjiga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta